Sedum dak aanleggen

Bent u op zoek naar een groene, duurzame dakbedekking? Maak kennis met sedum daken. Een sedum dak is een dak begroeid met vetplanten. Het ziet er ontzettend leuk uit en is ook een zeer duurzame oplossing die de biodiversiteit ten goede komt. Bovendien scheelt een sedum dak in de portemonnee. Door de isolerende eigenschappen van een sedum dakbedekking, bespaart u op uw energiekosten.

Wat is een sedum dak?

Een sedum dak is een dak begroeid met vetplanten. Wist u dat er wel 400 soorten sedum planten bestaan?

Sedum planten slaan vocht op in hun bladeren en wortelen niet diep. De laag op het dak hoeft daardoor niet dikker te zijn dan 15 cm. Hierdoor kunt u sedum daken aanleggen op zowel platte als schuine daken en is het gewicht bovendien niet te zwaar.

Voordelen van een sedum dak

Steeds meer mensen kiezen voor een sedum dak. Niet alleen ziet een sedum dak er ontzettend leuk en groen uit, het heeft nog veel meer voordelen:

  • Een sedum dak verhoogt de isolatie van de woning. Zowel in temperatuur als geluid. Met een sedum dak is het in de zomer al snel 4 graden koeler dan met een reguliere dakbedekking. Hierdoor bespaar u zo’n 7% op uw energierekening!
  • Plaats u naast een sedum dak ook zonnepanelen? Dan bespaart u nog eens 6-8% energie. Dit komt omdat de lucht onder de panelen – door de sedum beplanting – koeler is.
  • Een sedum dak is goed voor de biodiversiteit. Het draagt bij aan een fijne leefomgeving voor diverse plant- en diersoorten. Een groendak is bovendien een voedingsbron voor veel nuttige insecten.
  • In tegenstelling tot andere groendaken heeft een sedum dak betrekkelijk weinig onderhoud nodig. Dat komt omdat de beplanting zichzelf grotendeels in stand kan houden.
  • Regen, sneeuw en hagel worden door een sedum dak langzamer afgevoerd. Tijdens regenachtige maanden zorgt dit ervoor dat de riolering minder overbelast raakt.
  • Een sedum dak gaat tot wel 40 jaar langer mee dan een bitumen dakbedekking!

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ons bedrijf is grashelder. Geen verrassingen, alleen een mooie tuin

Hoe is een sedum dak opgebouwd?

Een sedum dak bestaat uit verschillende lagen.

  1. De onderste laag bestaat uit een waterdichte beschermlaag.
  2. Daarbovenop komt een drainagelaag om ervoor te zorgen dat de wortels van de vetplanten niet continu in een laag water staan. Daar kunnen vetplanten namelijk niet tegen. Deze drainagelaag zorgt ervoor dat regenwater naar de waterafvoer wordt geleid.
  3. De volgende laag is een zogeheten substraatlaag. Deze laag vormt de voedingsbodem voor de vetplanten. Deze laag bestaat doorgaans uit lava, klei, bims, tuinturf of groencompost.
  4. Tot slot wordt de beplanting aangelegd.

Is mijn dak geschikt voor een sedum dakbedekking?

De vraag die wij het meest krijgen van klanten is of hun dak wel geschikt is om er een sedum dak van te maken.

Omdat een sedum dak – in tegenstelling tot veel andere groendaken – relatief weinig weegt is dit meestal mogelijk. Hieronder sommen we alle feitjes voor u op.

Schuin dak of plat dak

Zoals u zult begrijpen is het aanleggen van een sedum dak eenvoudiger op een plat dak. Het water loopt immers niet te snel weg en de beplanting kan niet gaan schuiven. Wel moet er een lichte helling in het dak zitten omdat het water er anders op blijft staan.

Ook bij een schuin dak kunnen wij een sedum dak aanleggen. Dit vraagt wel iets meer voorbereiding en aanpassingen dan bij een plat dak. We moeten ervoor zorgen dat de beplanting niet kan gaan schuiven. Hoe schuiner het dak, hoe meer verankerpunten dat vraagt.

Bovendien zal sedum beplanting op een schuin dak eerder de neiging hebben om uit te drogen omdat het regenwater direct wegloopt. Hier zijn tal van oplossingen voor zoals een dikkere substraatlaag of een irrigatiesysteem.

Heeft u een schuin dak, en wilt u graag een sedum dakbedekking? Vraag ons gerust naar de mogelijkheden!

Gewicht van een sedum dak

Een nog belangrijker criterium of uw dak geschikt is voor een sedum dak is het gewicht. Voor de zekerheid moet u altijd uitgaan van het verzadigde gewicht. Dit is het gewicht als er veel regen is gevallen en de grond dus vochtig is. Dan is de sedum laag namelijk op z’n zwaarst. Bedenk ook: hoe dikker de sedum laag, hoe zwaarder het dak wordt als deze volgezogen zit met regenwater.

Omdat een sedum dak de lichtste variant is van alle groendaken, is dit vaak prima te doen. We kunnen bovendien maatregelen nemen bij het aanleggen van een sedum dak om het gewicht zoveel mogelijk te beperken. Een goed afwateringssysteem zorgt er al voor dat water makkelijker kan weglopen.

Een gemiddeld sedum dak heeft een verzadigd gewicht van 80-150 kg per m2.

Een lichtgewicht oplossing

Is 80-150 kg per m2 voor uw dak te zwaar? Dan zijn er tegenwoordig ook lichtgewicht oplossingen! Deze lichtere sedum dak systemen hebben een aangepaste drainage- of absoptielaag en een dunnere substraatlaag. Hierdoor weegt deze lichtgewicht oplossing slechts 45-50 kg per m2.

Let er hierbij wel op dat de lichtgewicht variant iets duurder is dan een standaard sedum dak. Bovendien vergt een lichtgewicht sedum dak meer onderhoud. Door de dunnere lagen kan het sedum dak minder water opslaan en dus eerder uitdrogen. Goed onderhoud en een tijdige bemesting en bewatering zijn in dit geval essentieel.

Hoe bepaalt u of uw dak het gewicht van een sedum dak aankan?

Als u op dit moment grind op uw dak heeft liggen, is het vrij eenvoudig te bepalen. Een laag grind van zo’n 5 cm is ongeveer even zwaar als een sedum dak. Heeft u geen grind op uw dak liggen, dan is het verstandig om een professional naar de constructie van uw dak te laten kijken.

Sedum dak aanleggen

Hoe wij een sedum dak aanleggen

Benieuwd hoe wij te werk gaan bij het aanleggen van een sedum dak? Wij leggen sedum daken aan op verschillende manieren. De basis is in ieder geval altijd hetzelfde. Zoals hierboven al beschreven, bestaat namelijk ieder sedum dak uit meerdere lagen. Onderstaande 3 methoden hebben allemaal de waterdichte beschermlaag als bodem. Gevolgd door de drainagemat en de substraat die de voedingsbodem vormt voor de vetplanten.

Sedumstekken

We strooien gemiddeld 250 gram afgeknipte sedumtakjes per m2 op de substraat. Dit is een goedkope oplossing, maar het duurt wel 2 tot 3 jaar voordat u een volgroeid sedum dak hebt.

Sedumpluggen

Sedum pluggen zijn mini-vetplanten met een kleine wortel. Deze planten we één voor één in de substraat. Gemiddeld zijn er 25 ‘pluggen’ nodig per m2. Het duurt gemiddeld 2 jaar voordat u een volledig volgroeid sedum dak hebt.

Sedummatten

Wilt u liever direct een volledig begroeid sedum dak? Dan kunt u kiezen voor sedum matten. Deze matten bestaan al uit volledig volgroeide vetplanten die gekweekt zijn op kokosmatten.

Sedumcassettes

De klant en klaar oplossing bestaat uit sedum cassetten. Dit zijn complete pakketten waarin ook de onderliggende lagen zijn inbegrepen. Het voordeel is dat we snel klaar zijn. Het nadeel is dat maatwerk bijna niet mogelijk is omdat de cassettes alleen in standaardmaten worden geleverd. Deze vorm van een sedum dak is wel zeer geschikt voor zeer schuine daken. Een stevige dakrand is dan vereist.

Vegetatievrije zones

Wij krijgen regelmatig de vraag om een vegetatievrije zone aan te brengen in het sedum dak. Een vegetatievrije zone betekent simpelweg enkele stroken van 10-20 cm die geen beplanting hebben.

Enkele voordelen van het aanleggen van een vegetatievrije zone:

  • Uw dak blijft begaanbaar.
  • Het voorkomt dat planten onder de dakrand kunnen groeien en lekkages veroorzaken.
  • Overtollig regenwater kan makkelijker worden afgevoerd.
  • Het voorkomt dat de substraat wegspoelt.

Bij vegetatievrije zones in uw sedum dak zijn er twee opties. De meest voorkomende optie zijn aluminium of kunststof scheidingsprofielen. Deze brengen we aan tussen de dakdelen. Deze optie is ideaal wanneer u erosie van uw dakbedekking wilt voorkomen.

Kiest u liever een duurzaam alternatief? Dan kunt u kiezen voor olivijn. Olivijn is een natuurlijk mineraal dat CO2 absorbeert en omzet in onschadelijk zout.

Sterke punten van ons hoveniersbedrijf

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag

Sedum dak: zelf aanleggen of laten doen?

Een sedum dak aanleggen kunt u zelf doen. Het wordt echter aangeraden om het uit te laten voeren door een professional. Niet alleen is een sedum dak dan sneller klaar, ook kunt u rekenen op een betere kwaliteit.
Onze vakmensen kunnen u adviseren over de opbouw en constructie van uw dak. Bovendien kennen we de beste beplantingsopties voor uw daksoort. Tot slot kunnen we uw sedum dak voorzien van extra opties zoals vegetatievrije zones of extra waterafvoer mogelijkheden.

Sedum dak prijs

Een sedum dak aanleggen is afhankelijk van de gekozen opties en uw woonsituatie. Heeft u bijvoorbeeld een plat of schuin dak? Wilt u extra waterafvoeropties? Kiest u voor sedumstekken of complete sedummatten?

We maken daarom graag een offerte op maat voor het aanleggen van uw sedum dak. Wilt u toch een prijsindicatie? Gemiddeld kost het aanleggen van een sedum dak € 45 – € 100 per m2. Dit is inclusief btw en montagekosten. Let wel: hoe groter het dak, hoe lager de prijs per m2.

Subsidie sedum dak aanleggen

Een sedum dak is natuurlijk een duurzame oplossing voor dakbedekking. Hierdoor zijn er veel gemeenten en provincies die subsidies verstrekken aan mensen die een sedum dak willen aanleggen. De regels en voorwaarden voor deze subsidie verschilt per gemeente. Controleer daarom altijd de website van uw lokale gemeente voor meer informatie.

Offerte aanvragen voor een sedum dak

Wilt u weten wat het kost om een sedum dak te laten aanleggen? Vraag hieronder geheel vrijblijvend een offerte op maat aan.

Liever eerst een adviserend gesprek? Neem dan contact met op ons via de contactgegevens hieronder.

Neem contact op

24/7 bereikbaar in heel Nederland

Olivierstraat 16
2021BL Haarlem
KVK: 74321286
BTW: NL859818275B01
Telefoonnummer: 06-40125121
E-mail: info@tuinmanconcurrent.nl