Tuinman concurrent

Betaalbaar en betrouwbaar

Terras aan laten leggen

U heeft plannen voor het aanleggen van een terras in uw tuin, dit is een goede stap op te nemen, zeker bij een zonnige tuin. Hiermee krijgt u een sfeervolle en functionele extra woonruimte erbij, met alle gemakken van dien. Een terras is een verlengde van uw huis, u betrekt uw buitenruimte meer bij de woning.

Meestal kan u gewoon zonder vergunning een terras laten aanleggen. Een terras zonder onkruid aanleggen dat onderhoudsvrij is ook goed mogelijk. Wellicht wilt u naast het terras een mooie vijver aanleggen of een zwembad. Dit maakt het plaatje helemaal af.

Wilt u het zelf doen of wilt u deze klus liever uitbesteden? Het leggen van een terras is zwaar werk, bedenk goed of u daar zin in heeft. Onze professionele stratenmakers staan te springen om uw nieuwe terras er piekfijn uit te laten zien. Met de juiste voorbereiding kan u zelf ook een heel eind komen.

Als u motivatie voelt om een deel van het voorwerk zelf uit te voeren kan u ook nog eens besparen op de arbeidskosten van een stratenmaker. U kan bijvoorbeeld beginnen met het vrijmaken van het deel van uw tuin waar het terras komt te liggen. Ook kan u tegels aangeven tijdens het bestraten. Dit zal u in dank worden afgenomen.

Tuin gerenoveerd en onderhouden

Terras buiten aanleggen

Het aanleggen van een terras is een prima klus om uit te besteden, buiten als het zomer is op uw terras zitten met een koud drankje, het kan heerlijk zijn. Zeker als u de klus heeft uitbesteed. De voorbereiding voor het aanleggen van een terras kan reeds in de winter beginnen. Dan is de grond hard en kan er goed worden gegraven. Vervolgens kan het terras ook in de winter worden gelegd. Zo bent u goed voorbereid op warm lente en zomer weer en kan u te zijner tijd lekker van uw nieuwe terras genieten.

Het aanleggen van een terras onder omstandigheden van regenweer is niet altijd ideaal. Mocht de regen gewoon niet ophouden, hetgeen hier wel eens voorkomt, dan dienen er de juiste voorzorgsmaatregelen te worden getroffen. Zoals het gebruik van speciaal zand en opsluitbanden.

Een terras boven de waterkering vergt een bepaalde voorbereiding, zeker als het terras tegen het huis of een buitenmuur aan ligt, om ervoor te zorgen dat er geen problemen ontstaan door vochtige muren. Een terras aan het water of op kleigrond, veengrond, gras en gazon vergt een degelijke zandfundering en dient regelmatig te worden onderhouden. Een terras aanleggen op een helling is in principe ook mogelijk met een goed plan om het terras te stabiliseren en waterpas krijgen.

Een terras bouwen op een fundering van stabilise vergt de nodige planning voor afwatering en een voorzichtige afwerking met mortel. Op een betonnen ondergrond beginnen of op bestaande tegels en over bestaand terras is evengoed mogelijk. In principe zijn deze methoden het meest grondig en vergen deze het minste onderhoud.

Een terras rond een zwemvijver of zwembad bouwen is een secuur werkje waarbij het zeker zin heeft om een specialist in te schakelen. Ook bij een terras tegen het huis, op eerste verdieping, en op de roofing van het dak, is het van belang om aandacht te besteden aan de afwatering. De meest ideale beginsituatie voor een dakterras is een plat dak. Bij een nok dak is een terras aanleggen ingewikkelder.

Materiaalkeuze

De bestrating van het terras kan met allerlei materialen worden uitgevoerd, oriënteer u eens op de verschillende soorten stenen en tegels die op de markt zijn. Het overvloed aan keuze zal u wellicht overdonderen. Er kan bijvoorbeeld worden gewerkt met steenschotten, klinkers, betegeling, tegeldragers, tegels, keramische tegels, betontegels, cement, composiet, composiet planken, hout, kiezelstenen of split. Hiernaast zijn er nog allerlei mogelijkheden. We helpen u graag om een keuze te maken in termen van het te gebruiken materiaal. Dit is na het kiezen van een mooie plek voor het terras de belangrijkste keuze die u maakt bij een terras aanleggen.

Boom snoeien

Terras aanleggen stap voor stap

We leggen de nodige stappen die nodig zijn graag op basis van een stappenplan uit, dit is ook wel de methode ‘terras aanleggen voor dummies’. Zonder al te veel fratsen kan u op eenvoudige wijze een terras leggen. Wel is dit fysiek zwaar werk, u moet er wel een beetje handig voor zijn, twee linkerhanden helpen niet echt mee.

  1. Tuin opmeten en terras opschalen.
  2. Grond afgraven (ongeveer 20 cm diep) op de voor het terras bestemde plek.
  3. Laag wit zand aanbrengen (minimaal 10 cm dik) en gladstrijken met een lat.
  4. Rekening houden met afschot (helling aanbrengen voor regenwaterafvoer).
  5. Ondergrond stevig aandrukken met een lat.
  6. Kantopsluiting of afsluitbanden aanbrengen.
  7. Tegels leggen op zandbed, intikken met rubberen hamer, afstand aanhouden van 3 mm tussen tegels voor uitzet en krimpen.
  8. Tijdens het leggen regelmatig met een waterpas controleren.
  9. Na het leggen zand strooien over het oppervlak van de tegels en in de voegen vegen.

De afwerking van de zandlaag na stap 5 kan met of zonder trilplaat worden uitgevoerd, zoals door het met de voet aanstampen en verstevigen van de zandlaag. Deze extra stap voorkomt inzakkingen.

Benodigdheden

Allereerst gaat veiligheid voor op alle andere zaken, zorg daarom voor een stofwerende bril en gehoor bescherming, goede werk kleding schoenen en eventueel kniebeschermers (omdat u erg veel op uw knieën zal gaan werken).

Zorg voor zaken als een bezem, een schep en een hark, een kruiwagen, een rubberen hamer, piketpalen en draad, een waterpas en een tegelknipper. Het kan enorm veel zoden aan de dijk zetten om machines in te huren zoals een trilplaat en een tegelsnijmachine. Bovendien kan het huren van een container handig zijn voor het afvoeren van uitgegraven grond en oude tegels of puin.

Voordat u begint heeft u al het materiaal ter plekke verzameld, zoals ophoog zand en voeg zand, worteldoek, stabilisé of cement in vermengde vorm, kantopsluiting of boordstenen en naar wens grind, tegels, klinkers, schelpen en dergelijke.

U ziet, dit is nogal een klus, als u dit allemaal zelf kan en gaat doen kan u flink besparen op arbeidskosten, mocht u dit willen.

Full-service hoveniersbedrijf

Ons bedrijf is grashelder. Geen verrassingen, alleen een mooie tuin

Kosten terras aanleggen

Er wordt in het algemeen een prijs per m2 berekend voor het aanleggen van een terras, de meest gangbare formaten terras beginnen bij 12 m2. Rekent u op een minimum totaalprijs van 680 euro voor dit formaat terras, inclusief alle werkzaamheden van de stratenmaker en materiaalkosten. Deze ruimte is nodig voor het plaatsen van een tuin set van tafels en stoelen. De berekening van de prijs voor de aanleg wordt meestal op basis van een vierkante meter prijs gemaakt, daarbij wordt er een prijs bepaald op basis van uw voorkeuren qua materiaal. Bovendien houdt u er rekening mee dat er bij het uitbesteden van de klus arbeidskosten worden berekend voor het aanleggen van een terras.

Prijsvoorbeeld materiaalkosten

Een prijsvoorbeeld van materiaalkosten voor een basis legging van een terras met tegels zonder fundering onder de waterkering kan als volgt worden berekend. U betaalt 15 euro voor een basislijn betonnen tegel, tot 65 euro voor een luxe lijn natuurstenen tegel. Vervolgens telt u daarbij kosten op voor ophoog en voegzand, 50 tot 70 euro per kubieke meter, ofwel 20 m2. Opsluitbanden, voor 2 tot 5 euro per m2. In totaal is daarmee de vierkante meter prijs voor terrasaanleg berekend rond de 20 tot 75 euro.

Deze prijs is nog niet inclusief de kosten voor eventueel voorwerk en nawerk, of de aanschaf of inhuur van gereedschap en machines, en de kosten voor RVS schroeven. In feite kan een terras ook zonder schroeven worden gelegd.

Onze sterke punten

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag.

Alle diensten:

Kan uw tuin wel een flinke opknapbeurt gebruiken, maar weet u niet waar u moet beginnen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.
Onze professionals hebben jarenlange ervaring op het gebied van tuinieren en zorgen ervoor dat u zo snel mogelijk kunt genieten van uw droomtuin.
Wij vinden het namelijk belangrijk dat iedereen kan genieten van een prachtige tuin. Daarom doen we er alles aan om onze kosten altijd zo laag mogelijk te houden.

Neem contact op

24/7 bereikbaar in heel Nederland

Olivierstraat 16
2021BL Haarlem
KVK: 74321286
BTW: NL859818275B01
Telefoonnummer: 06-40125121
E-mail: info@tuinmanconcurrent.nl