Tuinman concurrent

Betaalbaar en betrouwbaar

Tuin egaliseren

Het komt natuurlijk voor dat er onregelmatigheden zijn in een tuin, deze afwijkingen kunnen worden aangepakt door het egaliseren van de tuin. Door corrosie en verplaatsing van grondmateriaal is er een goede kans dat een niet-onderhouden tuin vrij veel kuilen en verzakkingen is gaan vertonen. Door het aanbrengen van aarde, zand en eventueel verstevigend materiaal kan u een rechtlijniger oppervlakte maken als er kuilen en oneffenheden zijn in uw tuin.

Dit is doorgaans nodig voor het bestraten van uw tuin of andere werkzaamheden zoals het plaatsen van schuttingen, het aanleggen van een terras en bij sommige vijvers. De kosten hiervoor zullen afhangen van de oppervlakte van uw tuin of te egaliseren gedeelte en de omstandigheden van de beginsituatie.

In eerste instantie wordt er een prijs berekend op basis van het aan te voeren volume van tuinaarde of ander vullend materiaal. Daarnaast worden er arbeidskosten berekend. Vervolgens hangt de prijs af van uw verdere wensen voor de bestemming, het aanleggen van een gazon of grasveld is minder prijzig dan een terras aanleggen. In bepaalde gevallen is er bovendien grondig voorwerk nodig. Een tuin ophogen of egaliseren kan wel degelijk een arbeidsintensief proces zijn.

Een tuin egaliseren om een gazon aan te leggen

Of u nu de tuin wilt egaliseren om gras in te zaaien op uw gazon of voor graszoden, uw tuin egaliseren is meestal nodig om een mooi resultaat te behalen. Op een professioneel voetbalveld zult u ook geen kuilen vinden, en na een wedstrijd worden alle kuiltjes weer netjes opgevuld. Hierbij wordt de modernste techniek ingezet voor een perfect recht resultaat. Bij Versailles ligt het gazon er op het oog ook verbluffend egaal en grasdicht bij, hoewel er geen gebruik is gemaakt van moderne machinerie. Het zal hier om handvaardig precisiewerk gegaan zijn.

Om net zo een egaal gazon te krijgen als de zonnekoning van Frankrijk is er eerst het een en ander te doen. Er moet aarde worden besteld om gaten op te vullen, eventueel is er ander materiaal nodig om de grond te verstevigen. Het vulmateriaal wordt geschept, geharkt, waterpas gemaakt en vervolgens belegd met graszoden of ingezaaid met graszaad. Bij gebruik van graszoden is er direct een nieuw grasveld aangelegd,  bij graszaad moet u natuurlijk even wachten tot het gras gegroeid is, met eventueel bij zaaien nadien. Het verschil tussen deze twee methodes zal u terugzien in de eindprijs.

De vierkante meterprijs voor graszoden ligt hoger dan bij zaaigras. Zo kost het leggen van graszoden gemiddeld ongeveer 10 euro per m2. Het inzaaien van gras zaden kost rond in verhouding minder, gemiddeld rond de 7 euro per m2. Hierbij is voorwerk nog niet inbegrepen. Het verschil in prijs zal u terugzien op de eindafrekening, zeker als het gaat om grotere oppervlakten. Bij graszoden hoeft u geen weken te wachten totdat u een mooi gazon heeft. Bij het zaaien van graszaad bent u voordeliger uit en kan u creatiever te werk gaan met bijvoorbeeld het bij zaaien van klaver of veld bloemen.

Tuin gerenoveerd en onderhouden

Een vlakke ondergrond voor de bestrating

Een tuin egaliseren voor bestrating is evengoed een bijzondere klus, waarbij er met precieze metingen en het aanbrengen van vullend materiaal een waterpasse toplaag wordt gemaakt. Vervolgens is het bestraten, in termen van het gebruiken van klinkers en het toepassen van een bepaald patroon een hele klus op zich waarbij er van te voren een plan wordt uitgedacht. Ook hier is het voorwerk een essentieel deel van de klus.

Er dient straatzand of wit zand te worden aangevoerd, deze wordt toegepast bij het leggen. Het is ook mogelijk om een onkruiddichte voegenmengsel te gebruiken, hierdoor kan er zelfs van bovenaf geen dwarrelend zaaddoosje wortel schieten. Er dient machinerie te zijn gehuurd zoals een roller of trilplaat. Vervolgens wordt er gelegd en wordt het straatwerk na bewerkt met een roller of trilplaat. Deze laatste stap is nodig om verzakkingen te voorkomen en ervoor te zorgen dat de bestrating stevig blijft liggen.

Uw tuin egaliseren voor tegelwerk

Voor tegelwerk is idem een oppervlakte nodig dat recht ligt, tenzij een binnen uw ontwerp een afhellende tegelgrond wilt, bijvoorbeeld voor waterafvoer. In bepaalde gevallen is het wenselijk om een betonvloer te storten voordat er aan betegeling wordt begonnen. Dit kan een belangrijke voorbereiding zijn als er een plan is om een constructie zoals een tuinhuis of schuur te plaatsen. Daarnaast bestaat het voorwerk eventueel uit het aanleggen van een drainagesysteem.

U kiest eerst voor een bepaald soort tegel, dit kan onder andere een keramische tegel zijn, een natuurstenen tegel of een betontegel. Elke soort vergt een bepaald soort onderhoud. Natuursteen dient altijd goed te worden bewerkt door impregnatie, anders komt er aanslag op of verweert het na verloop van tijd. Vervolgens kiest u eventueel voor een bepaald patroon, dit kan een mozaïek zijn dat compleet uniek wordt aangelegd, een tegelpatroon dat u zelf ontwerpt is ook een optie. Daarnaast zijn er standaard patronen, zoals de zwart wit tegels of een decoratief bloemenpatroon.

Tuinonderhoud

Uw tuin egaliseren voor vlonders

Ook als u vlonders wilt aanleggen is het belangrijk om de tuin te egaliseren, u begint dan met het waterpas maken van de ondergrond. In principe kan de ondergrond hellend zijn voor het aanleggen van vlonders, maar deze moet dan wel recht zijn afgewerkt en voorbewerkt met steunschotten voor de fundering. Bij een bestaande tegelgrond kan er boven de bestrating een fundering worden aangebracht, bij een zachtere ondergrond zoals een grasveld of gazon worden er palen in de grond geslagen.

Een hardhouten vlonder heeft een elegante en natuurlijke uitstraling, wel kan het hout na verloop van tijd verkleuren, het kan ook gaan verweren.  Er zijn ook composiet vlonders waarbij houtvezels zijn vermengd met kunststof, deze kunnen langer meegaan zonder verkleuring, versplintering of verwering. Een composiet vlonder kost doorgaans meer dan een vlonder die alleen van hardere soorten hout is gemaakt. Hardhout gaat tussen de 15 en 25 jaar mee, composiet gaat zelfs nog langer mee.

Allereerst wordt gestart met het egaliseren, vervolgens wordt de onmisbare fundering van de vlonders gelegd. Er worden palen op ongeveer een meter diep in de grond geslagen. Vervolgens wordt er worteldoek gelegd en worden er steunbalken langs de steunpalen aangebracht. Daarboven worden dan tot slot de vlonderplanken gelegd. Deze worden vastgezet met RVS schroeven.

Full-service hoveniersbedrijf

Ons bedrijf is grashelder. Geen verrassingen, alleen een mooie tuin

Stappenplan bij egaliseren van een tuin

Om een tuin te egaliseren kan iemand die handig genoeg is en wat helpende handen kan inschakelen zelf te werk gaan, hier volgen de belangrijkste stappen:

  1. Voorbereidingen treffen zoals het huren van trilplaat en rollers en alle materialen.
  2. Tuin leeghalen, afvoer van organisch en non-organisch afval, de grond vrij krijgen.
  3. Oude ondergrond tot 20 cm weggraven .
  4. Werkgebied markeren met piketpalen en metseldraad om de hoogte te bepalen.
  5. Grond ophogen met straatzand voor bestrating of tuinaarde voor het gazon en andere beplanting.
  6. De grond gelijk verdelen over het gemarkeerde oppervlak met een schep en een hark.
  7. Eventueel bij straatwerk de grond vast trillen met een trilplaat.
  8. Oppervlak licht nat maken of besproeien zonder het volledig onder water te zetten, na 24 uur kan de grond worden belegd of bewerkt.

Onze sterke punten

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag.

Alle diensten:

Kan uw tuin wel een flinke opknapbeurt gebruiken, maar weet u niet waar u moet beginnen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.
Onze professionals hebben jarenlange ervaring op het gebied van tuinieren en zorgen ervoor dat u zo snel mogelijk kunt genieten van uw droomtuin.
Wij vinden het namelijk belangrijk dat iedereen kan genieten van een prachtige tuin. Daarom doen we er alles aan om onze kosten altijd zo laag mogelijk te houden.

Neem contact op

24/7 bereikbaar in heel Nederland

Olivierstraat 16
2021BL Haarlem
KVK: 74321286
BTW: NL859818275B01
Telefoonnummer: 06-40125121
E-mail: info@tuinmanconcurrent.nl