Tuinman concurrent

Betaalbaar en betrouwbaar

Tuin laten ophogen

Een tuin ophogen kan noodzakelijk zijn als voorwerk bij opnieuw bestraten en de aanleg van terrassen, vijvers en dergelijke. Het nivelleren van het tuinoppervlak bij verzakkingen en kuilen is sowieso een goed idee, het oogt beter en verzorgder en dit heeft weer effect op de meerwaarde van uw perceel. Intentionele hoogteverschillen afgezet met palissade in uw voor- of achtertuin springen er altijd in positieve zin uit. Zowel bij bestaande of nieuwbouw woningen kan een ophoging een verschil maken voor de sfeer in uw tuin.

Voordat u begint aan het ophogen van uw  tuin is het allereerst belangrijk om te bepalen waarom of waarvoor u de ophoging nodig heeft. Is dat bijvoorbeeld om een egaler oppervlakte te krijgen voor het aanleggen van een gazon of is dat om een terras dan wel een verhoogd terras aan te leggen. In alle gevallen dient er eerst vullend materiaal aan te worden geleverd en vervolgens dient er het nodige voorwerk te worden verricht.

Bij het ophogen van uw tuin wordt meestal tuinaarde, bouwpuin of zand gebruikt, er zijn echter zo veel verschillende materialen beschikbaar. Zo zijn er ook kunstmatige vulstoffen om volume te geven. Aan de hand van de beginsituatie en de eindbestemming zijn er op functionele wijze materialen in te zetten om tot een duurzaam en mooi resultaat te komen. Onze hovenier kan verzakkingen in uw tuin verhelpen en voorkomen en uw tuin zowel ophogen als bestraten.

Tips bij het ophogen van een tuin

Zelden heeft u voor het ophogen van een tuin een vergunning nodig. Als u hierover twijfelt en als het gaat om een grote en ingrijpende klus kan u informeren bij uw gemeente over regelgeving en de noodzaak van een vergunning.

Bij het ophogen van een tuin aan het water dient er heel gedegen voorwerk te worden verricht om verzakkingen in de nabije toekomst tegen te gaan. Zachtere grondsoorten dienen te worden verstevigd voordat er wordt opgehoogd. Bij hardere grond moet er een systeem voor drainage worden aangelegd. Bij een ophoging tegen een bestaande schutting moet er eveneens worden gekeken naar het afschermen van de schutting om deze te beschermen voor verweer.

U zult een tuin ook ophogen en egaliseren ter voorbereiding van de aanleg van een terras of pad van klinkers, tegels of vlonders zorgt binnen korte tijd voor een gehele transformatie in uw tuin. U hoeft niet per se een harde ondergrond te hebben, verhogen bovenop of over gras heen is met het juiste voorwerk uiteraard ook mogelijk. Daarnaast kan er een ophoging voor gras worden gemaakt, om vervolgens graszoden of zaaigras aan te brengen.

In alle gevallen is het  voorbewerken van de ondergrond belangrijk zodat het opvulmateriaal in plaats wordt gehouden. Vervolgens wordt er aan de hand van de gewenste verhoging een bepaald volume vulmateriaal gestort. Om dit volume te berekenen geeft u aan wat de oppervlakte is van het te verhogen gedeelte van uw tuin, en bepaalt u welke hoogte deze moet krijgen.

Hoveniersbedrijf medewerker aan het werk

Tuin ophogen met tuinaarde, of zand en puin?

Het meest gebruikte materiaal bij het ophogen van een tuin is potgrond dan wel tuingrond. Daarbij kan er zand worden vermengd of er kan alleen (bewerkt) zand worden gebruikt voor het leggen van verhoogde bestrating of terrasdelen. Bij een reeds betegelde ondergrond kunnen de tegels na ophoging worden hergebruikt. Afhankelijk van de eindbestemming of functie van de ophoging kan er gebruik worden gemaakt van een mengsel van puin en zand om de ophoging te verstevigen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij opritten en bij een terrasaanleg op een zachte ondergrond. Voor extra versteviging kan er een fundering met kunststof vulmateriaal worden aangelegd.

Als u de verhoging wilt afwerken met beplanting wordt er uiteraard tuinaarde in plaats van puin en zand gebruikt. Een verhoogd tuinbed voor groenten of sier planten is bovendien volgens de wetenschap een geschikte methode om de ondergrond niet te veel te verstoren of te over bewerken. Na verloop van tijd kan een te hevige bewerking van de ondergrond leiden tot verarming van de grond en de afname van de aanwezigheid van insecten. Bij een verhoogd plantenbed worden de insecten in de ondergrond minimaal verstoord en kan het organische materiaal na verloop van tijd gemakkelijk worden vervangen.

Tuin gerenoveerd en onderhouden

Uw tuin ophogen met kunststof

Een tuin ophogen met synthetisch vulmateriaal is evengoed mogelijk, in bepaalde gevallen is dit zelfs raadzaam omdat het effectief is om toekomstige verzakkingen te voorkomen. Wel zijn er een aantal aandachtspunten waar u op moet letten om te voorkomen dat het synthetische materiaal gaat verschuiven en vermengen met de ondergrond en omgeving. De meest gebruikte kunststof vulmaterialen zijn piepschuim (EPS) voor volume, tempex voor versteviging of schuimbeton voor het afdichten. Deze materialen zijn duurzaam en licht van gewicht. Zand is zwaarder, zeker als het nat is en zal daarom net als aarde sneller verzakken.

Piepschuim ofwel EPS is een vorm van uitgezet polystyreen, een composiet met koolstof als basis met hoge isolatiewaarde. Er zijn moderne varianten BIOfoam waarbij geen aardolie gebruikt is. Het lijkt broos maar het is verassend langdurig effectief bij veengrond. De EPS wordt gemengd met zand en zorgt voor volume bij het vullen. Bij piepschuim zonder polyleer zonder halogenen is het risico op schade bij vrijkomen en menging met de ondergrond laag. Bij ontbreken van grondige afwerking kunnen de EPS deeltjes verstuiven en vermengen met de omgeving.  Omdat de massa van gebonden EPS-materiaal gering is wordt de milieubelasting vrij laag berekend.

Door het gebruik van tempex blokken bij klei- of veengrond kan een stevige ophoging in uw tuin worden gemaakt. Ophogen met tempex wordt normaal gezien gedaan omwille van het leggen van een fundering voor een terras, oprit of tuinhuis. Tempex platen worden doorgaans veel in de wegen- huizen- en tunnelbouw gebruikt omdat het materiaal zeer sterk is. Bovendien worden de modernere tempex platen watervast gemaakt waardoor ze niet snel vergaan, hierom is de kans op vermenging met de omgevende grond enorm laag. In combinatie met een wegendoek met een laag zand erover is de kans op verzakking of ongelijke bestrating nihil.

Schuimbeton is een soort specie die in vloeibare vorm wordt gestort en bij het in aanraking komen met de buiten lucht binnen enkele dagen verhard, afhankelijk van luchtvochtigheid en temperatuur. Schuimbeton is vochtwerend en kan worden gebruikt voor het funderen van een tuinhuis of schuur. Het kan bovendien worden afgedekt  bijvoorbeeld met een dekvloer van cement.

Full-service hoveniersbedrijf

Ons bedrijf is grashelder. Geen verrassingen, alleen een mooie tuin

Bestrating of gras?

Bij de eindafwerking na het ophogen van uw  tuin heeft u de keuze uit verschillende opties, bestrating of gras zijn de meest voorkomende keuzen. Het aanleggen van gras door het zaaien van graszaad is de meest voordelige oplossing, u betaalt iets meer voor het aanleggen van graszoden. Daarnaast gebruikt u voor het aanleggen van graszoden in eerste instantie normaal gezien organisch materiaal om uw tuin te verhogen.

Bestrating aanleggen is vervolgens iets duurder en vergt meer voorwerk dan bij een verhoging voor gras of beplanting. Zeker als u ervoor kiest om gebruik te maken van synthetisch opvulmateriaal om voor volume of fundering te zorgen. In ieder geval is het cruciaal om de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen zodat u langdurig een onderhoudsvrije verhoging krijgt die niet snel zal verzakken maar die ook niet verweert door onjuiste plaatsing en afwerking.

Onze sterke punten

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag.

Alle diensten:

Kan uw tuin wel een flinke opknapbeurt gebruiken, maar weet u niet waar u moet beginnen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.
Onze professionals hebben jarenlange ervaring op het gebied van tuinieren en zorgen ervoor dat u zo snel mogelijk kunt genieten van uw droomtuin.
Wij vinden het namelijk belangrijk dat iedereen kan genieten van een prachtige tuin. Daarom doen we er alles aan om onze kosten altijd zo laag mogelijk te houden.

Neem contact op

24/7 bereikbaar in heel Nederland

Olivierstraat 16
2021BL Haarlem
KVK: 74321286
BTW: NL859818275B01
Telefoonnummer: 06-40125121
E-mail: info@tuinmanconcurrent.nl