Tuinrenovatie

Een tuinrenovatie is een perfecte manier om van uw tuin weer een droomtuin te maken! Bijvoorbeeld omdat u op uw tuin was uitgekeken of omdat hij niet meer aan uw wensen voldeed. Het renoveren van een tuin kan binnen vrijwel ieder budget. Wilt u alleen de beplanting opnieuw laten aanleggen of droomt u van een prachtige vijver met vlonderpad ernaast? De mogelijkheden zijn eindeloos. Eén ding is zeker: dankzij een tuinrenovatie beleeft u opnieuw plezier in uw tuin én het verhoogt de waarde van uw woning en tuin. Hieronder laten we u zien wat een tuinrenovatie inhoudt en wat de mogelijkheden zoal zijn.

Wat is tuinrenovatie?

Een tuinrenovatie is het verbouwen van uw tuin. Dat kan gedeeltelijk zijn, maar ook het onder handen nemen van uw volledige tuin. Bij een tuinrenovatie van de volledige tuin worden materialen vaak hergebruikt. Anders spreek je namelijk van een tuin opnieuw aanleggen.
Een tuinrenovatie is bedoeld om uw huidige tuin dusdanig aan te passen dat hij weer helemaal voldoet aan uw wensen. Een flinke opknapbeurt dus! U laat ons uw wensen weten, wij creëren uw droomtuin!

Een volledige tuinrenovatie, met alles erop en eraan, kan een hele klus zijn. Afhankelijk van wat er moet gebeuren, is het vaak teveel werk om helemaal zelf uit te voeren. Bovendien zijn de meeste werkzaamheden vrij ingewikkeld en is er toch wel wat expertise nodig om deze goed uit te voeren. Daarom is het altijd een goed idee om een professional in te huren zoals Tuinman concurrent. Wij kunnen het hele renovatieproces van begin tot einde uit handen nemen, zodat u alleen nog verantwoordelijk bent voor de leukere klusjes, zoals het kiezen van de tegels, de inrichting en de beplanting. Klinkt goed, toch?

Waarom uw tuin renoveren?

Er zijn verschillende redenen om uw tuin te renoveren. Misschien bent u al een tijdje uitgekeken op uw huidige tuin. Of voldoet deze niet meer aan uw wensen, bijvoorbeeld omdat uw levensomstandigheden zijn veranderd. Gemiddeld is een tuin eens in de 10-15 jaar toe aan een renovatie. 

Heeft u net een nieuw huis gekocht? Ook dan is een tuinrenovatie vaak een goed idee. De tuin is wellicht niet uw smaak of heeft nog een indeling die vooral geschikt was voor de vorige bewoners. Wellicht wilt u uw woning verkopen. Een tuinrenovatie werkt namelijk waarde vermeerderend voor uw woning.

Ook renoveren wij tuinen die in de loop der jaren verwilderd zijn. Vaak is dat te wijten aan tijdgebrek of niet beschikken over de juiste kennis om de tuin goed te onderhouden. Maar ook door ouderdom valt het niet altijd mee om uw tuin te onderhouden. Wellicht is een onderhoudsvriendelijke tuin dan een goed idee.

Waarom Tuinman Concurrent

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ons bedrijf is grashelder. Geen verrassingen, alleen een mooie tuin

Tuin niet meer te redden? Laat hem opnieuw aanleggen!

Een tuinrenovatie begint altijd met het inventariseren van uw huidige tuin. In vrijwel alle gevallen kunnen wij uw tuin voor u verbouwen. Helaas komt het ook wel eens voor dat een tuin echt niet meer te redden is. Door extreme verwaarlozing bijvoorbeeld of omdat de materialen erg verouderd zijn. Hergebruik is in dat geval niet meer mogelijk. 

Mocht het niet meer mogelijk zijn om uw tuin te renoveren, dan zullen wij u hierover altijd eerlijk informeren. In dat geval kunt u de tuin het beste opnieuw laten aanleggen. Dit is vaak wel iets duurder dan een tuin renoveren. Het voordeel is dan wel dat u weer volledig blanco kunt beginnen en de tuin volledig naar smaak kunt inrichten. Ook het aanleggen van een tuin kunnen wij voor u verzorgen!

Wat gebeurt er bij een tuinrenovatie?

Iedere tuinrenovatie begint bij een plan. Het is natuurlijk niet slim om uw tuin zomaar helemaal leeg te trekken. We inventariseren hoe uw tuin er nu bijligt en welke materialen we eventueel kunnen hergebruiken. Dat bespaart u geld! Ook zal er een tuinontwerp moeten worden gemaakt waarin de nieuwe indeling van uw tuin wordt uitgetekend. Dit ontwerp dient als een handleiding zodat onze hoveniers direct voor u aan de slag kunnen. 

U kunt dit ontwerp zelf maken, maar ook door ons of een tuinarchitect laten doen. Het is in ieder geval aan te raden om dit door een professional te laten verzorgen. Ervaren hoveniers weten bijvoorbeeld op welke plekken beplanting het beste groeit en hoe uw tuin optimaal tot z’n recht komt. 

Zodra het tuinplan gereed is, kan de tuinrenovatie beginnen. Globaal gebeurt een tuinrenovatie volgens de volgende stappen:

TuinrenovatieUitleg
Leegruimen van tuinVoordat we een tuin kunnen verbouwen, moeten eerst alle oude en overbodige onderdelen uit de tuin worden verwijderd. Uiteraard bewaren we de elementen die we kunnen hergebruiken.
Zand of nieuwe grond aanbrengenIn oude tuinen is de grond vaak iets verzakt, bijvoorbeeld door regenwater. Voor een goede basis beginnen we dan ook altijd met het aanbrengen van zand of nieuwe grond.
Nieuwe tuinelementen plaatsenHet leukste deel van de tuinrenovatie: het plaatsen van nieuwe elementen. Denk aan vlonders, een terras of vijver. Maar ook nieuwe beplanting, verlichting of een nieuwe schutting.
Materialen of tuinonderdelen hergebruikenWaar mogelijk zullen we materialen uit uw oude tuin hergebruiken. Denk aan stenen, een schutting of beplanting. Vaak kunnen we meer hergebruiken dan u denkt. Dat bespaart u kosten!
Finishing touch!Waar gewerkt wordt ontstaat rommel. Voordat we de tuin opleveren, lopen we alles na en ruimen we alles netjes op. De echte finishing touch is natuurlijk de lach op uw gezicht wanneer u uw nieuwe tuin ziet!
Tuin gerenoveerd en onderhouden

Werkzaamheden tuin renoveren

Bij een tuin renoveren komen veel werkzaamheden kijken. De hoeveelheid werk is natuurlijk geheel afhankelijk van uw wensen. En of u een grote tuinrenovatie laat doen of juist een kleine renovatie wilt.

Hieronder een kleine selectie van de werkzaamheden die wij uitvoeren:

 • Gedeeltelijke tuinverbouwing
 • Complete tuinverbouwing
 • Grondwerkzaamheden
 • Tuin egaliseren
 • Terras aanleggen
 • Sierbestrating leggen
 • Beplanting verplaatsen of opnieuw aanleggen
 • Snoeien
 • Aanleggen gazon (zowel graszoden als kunstgras)
 • Plaatsen van overkappingen en pergola’s
 • Plaatsen of repareren van hekwerk en schuttingen
 • Plaatsen van tuinverlichting
 • Vlonders plaatsen
 • Vijver graven en inrichten.

Soorten tuinrenovaties

Zoveel tuinen, zoveel wensen. Tuinrenovaties bestaan dan ook in verschillende soorten. Een kleine renovatie van alleen de voortuin, of een complete renovatie van voor- en achtertuin. Wat uw wensen ook zijn: wij realiseren graag uw droomtuin!

Voortuin renoveren

Veel mensen kiezen voor een voortuin renovatie. Uw voortuin is immers de eerste indruk die voorbijgangers en bezoekers van u krijgen. Bijna een soort visitekaartje zou u kunnen zeggen. Kiest u voor een strakke voortuin met bestrating en een paar planten of juist een weelderige voortuin met veel bloemen en grasplanten? 

Ook een aantal praktische zaken zijn natuurlijk van belang bij een voortuin renovatie. Waar plaatsen wij het pad naar uw voordeur? Hoe breed moet deze zijn? Staan er wellicht kliko’s in uw voortuin? Of loopt uw voortuin door naar uw oprit? Hoeveel inkijk is er vanaf de straatkant? En hoeveel lichtinval wilt u?

Ook is het slim om rekening te houden met de toekomst. Hoeveel onderhoud wilt u na de renovatie hebben aan uw tuin? Bent u slecht ter been, of zijn er kinderen op komst? 

Kortom: het renoveren van uw voortuin is een doordacht karwei. Wij helpen u hier graag bij.

Achtertuin renoveren

De achtertuin is úw plekje. Een oase van rust of juist een gezellige familietuin. De achtertuin renoveren zorgt ervoor dat deze fijne plek weer helemaal naar uw wensen is. Omdat de achtertuin in de meeste gevallen groter is dan de voortuin, is het renoveren van de achtertuin ook iets duurder. Wel heeft u vaak plenty mogelijkheden met uw achtertuin. 

Heeft u kinderen? Dan kunnen wij de tuin op een kindvriendelijke en toekomstbestendige manier renoveren. Bent u slecht ter been? Dan kunnen wij de tuin voor u bestraten of een sfeervol vlonderpad aanleggen. Heeft u huisdieren die regelmatig door de achtertuin lopen? Biedt de tuin voldoende beschutting? Of droomt u al jaren van een prachtige vijver? Wij helpen u graag om van uw achtertuin een paradijsje te maken! Zo beleeft u weer opnieuw plezier in uw tuin.

Schutting renoveren

De schutting is een belangrijk onderdeel van uw tuin. Het zorgt niet alleen voor de erfafscheiding, maar ook voor beschutting en privacy. Bij een tuinrenovatie kunnen wij natuurlijk een nieuwe schutting plaatsen, maar wij kunnen ook uw huidige schutting renoveren! Door reparaties is uw schutting weer als nieuw en het bespaart u een hoop kosten.

Een verwilderde tuin aanpakken

U ziet door de bomen letterlijk het bos niet meer. Uw tuin is verwilderd. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Tijdgebrek door een drukke baan of kinderen. U bent slecht ter been of het onderhouden van uw tuin is er simpelweg bij ingeschoten. 

Veel mensen schamen zich voor hun verwilderde tuin. Dat is helemaal niet nodig! Daar zijn wij voor. Wij denken met u mee hoe we van uw overwoekerde tuin weer een prettig leefbare omgeving kunnen maken. Misschien is het alleen nodig om flink te snoeien, maar wellicht is een complete renovatie wel veel mooier! We denken graag mee met uw wensen en budget.

Sterke punten van ons hoveniersbedrijf

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag

Tuin renoveren kosten

De kosten voor een tuinrenovatie lopen enorm uiteen. Deels natuurlijk door uw wensen, maar ook door de oppervlakte van uw tuin of de hoeveelheid materialen die we kunnen hergebruiken. 

Gras is bijvoorbeeld goedkoper dan bestrating. Een schutting renoveren is goedkoper dan een nieuwe plaatsen en een hout is goedkoper dan kunststof. Zelf de tuin leeghalen is goedkoper dan het laten doen. 

Gemiddeld kunt u uitgaan van zo’n € 50 – € 100 per m2 bij een tuinrenovatie. Dit is inclusief materiaalkosten en een ervaren hovenier. 

Kosten tuinrenovatie per m2

Dienst Prijs (incl. btw)
Ervaren hovenier€ 30 – € 50 per uur
Tuin leegruimen€ 10 – € 14 per m2
Tuin uitgraven (bijv. voor een vijver)€ 10 – € 20 per m2
Tuin ophogen (omdat deze verzakt is)€ 12.50 – € 25 per m2
Gras aanleggen€ 5 – € 10 per m2
Bestrating aanleggen€ 45 – € 175 per m2
Houten terras of vlonders€ 75 – € 195 per m2
Beplanting aanleggen€ 10 – € 35 per m2
Tuinverlichting€ 75 – € 125 per m2
Schutting plaatsen€ 55 – € 225 per m2
Vijver aanleggen€ 165 – € 3.000 per m2
Tuinhuis bouwen€ 500 – € 5.500

De kosten voor een tuinrenovatie lopen enorm uiteen. Deels natuurlijk door uw wensen, maar ook door de oppervlakte van uw tuin of de hoeveelheid materialen die we kunnen hergebruiken. 

Goedkope tuinrenovatie

Een tuinrenovatie hoeft niet altijd duur te zijn. Wij renoveren tuinen binnen ieder budget! Is uw budget niet zo groot en bent u dus op zoek naar een goedkope tuinrenovatie? Ook daarin kunnen wij prima voorzien. Onderstaande bespaartips helpen om de kosten te drukken bij een tuinrenovatie.

Hergebruik materialen

U kunt eenvoudig op de materiaalkosten besparen door oude materialen te hergebruiken. Misschien niet in hun oorspronkelijke doel, maar wel creatief op een andere manier. Uw oude bestrating kan bijvoorbeeld dienen als fundering voor een terras of vlonderpad. Hout kan gebeitst of opgeschuurd worden. Uw oude schutting kan gerepareerd worden. Planten kunnen uitgegraven en verplaatst worden. Vaak kunnen er meer materialen hergebruikt worden dan u in eerste instantie zou denken.

Materialen verkopen

U kunt een deel van uw tuinrenovatie terugverdienen door oude tuinmaterialen te verkopen, bijvoorbeeld via Marktplaats. Denk aan uw bestrating wanneer u meer groen wilt laten aanleggen, of uw oude tuinmeubelen.

Zelf doen

Het grootste deel van de prijs voor een tuinrenovatie bestaat uit de manuren van de hovenier. U kunt dus flink besparen op de kosten door zoveel mogelijk zelf te doen. Bijvoorbeeld het voorbereidende werk zoals uw tuin leeghalen. Of het zelf afvoeren van het afval naar de milieustraat.

Offerte tuinrenovatie

Een tuin renoveren is maatwerk. Wij maken graag een tuin geheel naar uw wensen. Bent u benieuwd wat het kost om uw droomtuin te realiseren? Vraag hieronder geheel vrijblijvend een offerte op maat aan. 

Liever eerst een adviserend gesprek of een bezoek op locatie? Neem dan contact met op ons via de contactgegevens hieronder.

Neem contact op

24/7 bereikbaar in heel Nederland

Olivierstraat 16
2021BL Haarlem
KVK: 74321286
BTW: NL859818275B01
Telefoonnummer: 06-40125121
E-mail: info@tuinmanconcurrent.nl