Tuin laten ophogen

Een tuin ophogen kan noodzakelijk zijn als voorwerk bij opnieuw bestraten en de aanleg van terrassen, vijvers en dergelijke. Het nivelleren van het tuinoppervlak bij verzakkingen en kuilen is sowieso een goed idee, het oogt beter en verzorgder en dit heeft weer effect op de meerwaarde van uw perceel. Intentionele hoogteverschillen afgezet met palissade in uw voor- of achtertuin springen er altijd in positieve zin uit. Zowel bij bestaande of nieuwbouw woningen kan een ophoging een verschil maken voor de sfeer in uw tuin.

Voordat u begint aan het ophogen van uw  tuin is het allereerst belangrijk om te bepalen waarom of waarvoor u de ophoging nodig heeft. Is dat bijvoorbeeld om een egaler oppervlakte te krijgen voor het aanleggen van een gazon of is dat om een terras dan wel een verhoogd terras aan te leggen. In alle gevallen dient er eerst vullend materiaal aan te worden geleverd en vervolgens dient er het nodige voorwerk te worden verricht.

Bij het ophogen van uw tuin wordt meestal tuinaarde, bouwpuin of zand gebruikt, er zijn echter zo veel verschillende materialen beschikbaar. Zo zijn er ook kunstmatige vulstoffen om volume te geven. Aan de hand van de beginsituatie en de eindbestemming zijn er op functionele wijze materialen in te zetten om tot een duurzaam en mooi resultaat te komen. Onze hovenier kan verzakkingen in uw tuin verhelpen en voorkomen en uw tuin zowel ophogen als bestraten.

Tips bij het ophogen van een tuin

Zelden heeft u voor het ophogen van een tuin een vergunning nodig. Als u hierover twijfelt en als het gaat om een grote en ingrijpende klus kan u informeren bij uw gemeente over regelgeving en de noodzaak van een vergunning.

Bij het ophogen van een tuin aan het water dient er heel gedegen voorwerk te worden verricht om verzakkingen in de nabije toekomst tegen te gaan. Zachtere grondsoorten dienen te worden verstevigd voordat er wordt opgehoogd. Bij hardere grond moet er een systeem voor drainage worden aangelegd. Bij een ophoging tegen een bestaande schutting moet er eveneens worden gekeken naar het afschermen van de schutting om deze te beschermen voor verweer.

U zult een tuin ook ophogen en egaliseren ter voorbereiding van de aanleg van een terras of pad van klinkers, tegels of vlonders zorgt binnen korte tijd voor een gehele transformatie in uw tuin. U hoeft niet per se een harde ondergrond te hebben, verhogen bovenop of over gras heen is met het juiste voorwerk uiteraard ook mogelijk. Daarnaast kan er een ophoging voor gras worden gemaakt, om vervolgens graszoden of zaaigras aan te brengen.

In alle gevallen is het  voorbewerken van de ondergrond belangrijk zodat het opvulmateriaal in plaats wordt gehouden. Vervolgens wordt er aan de hand van de gewenste verhoging een bepaald volume vulmateriaal gestort. Om dit volume te berekenen geeft u aan wat de oppervlakte is van het te verhogen gedeelte van uw tuin, en bepaalt u welke hoogte deze moet krijgen.

Waarom Tuinman Concurrent

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ons bedrijf is grashelder. Geen verrassingen, alleen een mooie tuin

Tuin ophogen met tuinaarde, of zand en puin?

Het meest gebruikte materiaal bij het ophogen van een tuin is potgrond dan wel tuingrond. Daarbij kan er zand worden vermengd of er kan alleen (bewerkt) zand worden gebruikt voor het leggen van verhoogde bestrating of terrasdelen. Bij een reeds betegelde ondergrond kunnen de tegels na ophoging worden hergebruikt. Afhankelijk van de eindbestemming of functie van de ophoging kan er gebruik worden gemaakt van een mengsel van puin en zand om de ophoging te verstevigen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij opritten en bij een terrasaanleg op een zachte ondergrond. Voor extra versteviging kan er een fundering met kunststof vulmateriaal worden aangelegd.

Als u de verhoging wilt afwerken met beplanting wordt er uiteraard tuinaarde in plaats van puin en zand gebruikt. Een verhoogd tuinbed voor groenten of sier planten is bovendien volgens de wetenschap een geschikte methode om de ondergrond niet te veel te verstoren of te over bewerken. Na verloop van tijd kan een te hevige bewerking van de ondergrond leiden tot verarming van de grond en de afname van de aanwezigheid van insecten. Bij een verhoogd plantenbed worden de insecten in de ondergrond minimaal verstoord en kan het organische materiaal na verloop van tijd gemakkelijk worden vervangen.

Uw tuin ophogen met kunststof

Een tuin ophogen met synthetisch vulmateriaal is evengoed mogelijk, in bepaalde gevallen is dit zelfs raadzaam omdat het effectief is om toekomstige verzakkingen te voorkomen. Wel zijn er een aantal aandachtspunten waar u op moet letten om te voorkomen dat het synthetische materiaal gaat verschuiven en vermengen met de ondergrond en omgeving. De meest gebruikte kunststof vulmaterialen zijn piepschuim (EPS) voor volume, tempex voor versteviging of schuimbeton voor het afdichten. Deze materialen zijn duurzaam en licht van gewicht. Zand is zwaarder, zeker als het nat is en zal daarom net als aarde sneller verzakken.

Piepschuim ofwel EPS is een vorm van uitgezet polystyreen, een composiet met koolstof als basis met hoge isolatiewaarde. Er zijn moderne varianten BIOfoam waarbij geen aardolie gebruikt is. Het lijkt broos maar het is verassend langdurig effectief bij veengrond. De EPS wordt gemengd met zand en zorgt voor volume bij het vullen. Bij piepschuim zonder polyleer zonder halogenen is het risico op schade bij vrijkomen en menging met de ondergrond laag. Bij ontbreken van grondige afwerking kunnen de EPS deeltjes verstuiven en vermengen met de omgeving.  Omdat de massa van gebonden EPS-materiaal gering is wordt de milieubelasting vrij laag berekend.

Door het gebruik van tempex blokken bij klei- of veengrond kan een stevige ophoging in uw tuin worden gemaakt. Ophogen met tempex wordt normaal gezien gedaan omwille van het leggen van een fundering voor een terras, oprit of tuinhuis. Tempex platen worden doorgaans veel in de wegen- huizen- en tunnelbouw gebruikt omdat het materiaal zeer sterk is. Bovendien worden de modernere tempex platen watervast gemaakt waardoor ze niet snel vergaan, hierom is de kans op vermenging met de omgevende grond enorm laag. In combinatie met een wegendoek met een laag zand erover is de kans op verzakking of ongelijke bestrating nihil.

Schuimbeton is een soort specie die in vloeibare vorm wordt gestort en bij het in aanraking komen met de buiten lucht binnen enkele dagen verhard, afhankelijk van luchtvochtigheid en temperatuur. Schuimbeton is vochtwerend en kan worden gebruikt voor het funderen van een tuinhuis of schuur. Het kan bovendien worden afgedekt  bijvoorbeeld met een dekvloer van cement.

Tuin onderhouden en aanleggen

Bestrating of gras?

Bij de eindafwerking na het ophogen van uw  tuin heeft u de keuze uit verschillende opties, bestrating of gras zijn de meest voorkomende keuzen. Het aanleggen van gras door het zaaien van graszaad is de meest voordelige oplossing, u betaalt iets meer voor het aanleggen van graszoden. Daarnaast gebruikt u voor het aanleggen van graszoden in eerste instantie normaal gezien organisch materiaal om uw tuin te verhogen.

Bestrating aanleggen is vervolgens iets duurder en vergt meer voorwerk dan bij een verhoging voor gras of beplanting. Zeker als u ervoor kiest om gebruik te maken van synthetisch opvulmateriaal om voor volume of fundering te zorgen. In ieder geval is het cruciaal om de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen zodat u langdurig een onderhoudsvrije verhoging krijgt die niet snel zal verzakken maar die ook niet verweert door onjuiste plaatsing en afwerking.

Kosten tuin laten ophogen

Door het ophogen van uw tuin kan u binnen korte tijd een geheel nieuwe sfeer scheppen. Een terras waar u aan tafel in de zon kan zitten geeft uw tuin een verbeterde gebruikswaarde. De gemiddelde vierkante meter prijs exclusief betegeling voor het ophogen van de tuin met aarde en zand ligt op ongeveer 15 euro per m2, exclusief zand op ongeveer 20 euro per m2. Inclusief betegeling betaalt u al snel tussen de 25 en 30 euro per m2 exclusief kosten voor de aankoopprijs van de tegels, het voorwerk en de groenbeplanting.

Bij niet-organisch opvulmateriaal anders dan puin, zoals EPS (15 euro per m2), Tempex (35 euro per m2) of schuimbeton (58 euro per m2, excl. folie) is er intensief voorwerk vereist. De kosten voor de benodigde materialen voor het voorwerk zijn afhankelijk van de beginsituatie en de beoogde eindbewerking. Hiernaast houdt u rekening met materiaalkosten voor de gewenste nieuwe bestrating, betegeling of andere afwerking zoals vlonders.

Bij uitbesteding van deze klus komen daarbij de kosten voor de (al dan niet gespecialiseerde) arbeidsinzet van de hovenier.  Houdt er rekening mee dat het uurtarief van een hovenier gemiddeld rond de 40 euro ligt. In veel gevallen kan deze ook een tarief per vierkante meter voor u vaststellen, deze prijs zal afhangen van het te gebruiken materiaal en de te verrichten werkzaamheden.

Sterke punten van ons hoveniersbedrijf

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag

Vrijblijvende prijsopgave

Het ophogen van een tuin is voor ons een erg dankbare klus, een mooi afgewerkte tuin is iets waar u lang plezier van kan hebben. We nemen graag met u door wat uw wensen zijn. Onze hovenier kan eerst langskomen om de beginsituatie in zich op te nemen, vervolgens zal deze een voorlopige prijsberekening voor u opstellen. Onze offerte zal altijd verassend opvallen naast die van anderen omdat wij concurrerende prijzen vragen voor al onze werkzaamheden. Uiteraard leveren we niet in op de kwaliteit van ons vakmanschap en onze servicegerichtheid.

Neem contact op

24/7 bereikbaar in heel Nederland

Olivierstraat 16
2021BL Haarlem
KVK: 74321286
BTW: NL859818275B01
Telefoonnummer: 06-40125121
E-mail: info@tuinmanconcurrent.nl