Tuin laten bestraten
Home » Tuinaanleg » Tuin laten bestraten
Een tuin bestraten of een oprit bestraten vergt in feite een verschillende soort aanpak. Een tuin bestrating voor licht gebruik als tuinpad of terras hoeft namelijk minder gewicht aan te kunnen dan een oprit. Materiaalkeuze en de prijs van het materiaal hangt in deze daarom ook heel erg af van de beoogde bestemming van de bestrating. Afhankelijk van de toestand in uw tuin raden wij aan voorafgaand aan de bestrating maatregelen te nemen voor het ophogen of egaliseren van uw tuin.
Bij een oprit is het wijsheid om voor gedegen fundatie te zorgen, alsook om bijvoorbeeld kunststoffen vulmateriaal zoals EPS, Tempex of betonschuim op de ondergrond te gebruiken. En om deze fundering vervolgens af te dekken met een worteldoek om verzakking te voorkomen. Dan zal de bestrating met verloop van tijd nauwelijks verzakken of onderhoud vergen, ook bij zeer intensief gebruik.
U kunt uiteraard zowel uw achter of voor tuin laten bestraten, voor licht of voor zwaarder gebruik. Met gebruik van organisch of kunststoffen vulmateriaal en met alle mogelijke soorten klinkers en tegels. Daarnaast is het ook altijd mogelijk om een basis van cement te leggen voordat er bestrating wordt gelegd.
Tips bij het bestraten van een tuin
Als u een tuin wilt bestraten op het noorden ligt de bestrating permanent in de schaduw en zijn de omstandigheden vrijwel het hele jaar door koel en vochtig. Er moet daarom goed worden gekeken naar de afwatering en er dienen maatregelen te worden genomen voor het voorkomen van schimmel, aanslag en mos vorming. Tijdens een droge warme zomer kan een dergelijke plek juist een verademing zijn, gedurende de ons goed bekende nattere jaargetijden zijn voorgenoemde punten iets om op te letten.
Een tuin bestraten in de winter kan wel een soort Wim Hof exercitie lijken, toch is het bij lagere temperaturen gemakkelijker om bepaalde grondsoorten om te spitten en te verschuiven. Als we eenmaal fysiek bezig zijn is de kou alleen nog maar een idee. Een tuin met kleigrond of veengrond in de winter bestraten is dus evenwel mogelijk en goed te doen.
Een tuin bestraten in de regen is niet zozeer aan te raden, een natte ondergrond en aanhoudende regen is ver van ideaal. Het zand kan wegspoelen en de aarde kan onder uw voeten dieper wegzakken. Indien het weer niet meewerkt is het nodig om maatregelen te nemen zodat het mogelijk is om te bestraten. We zorgen dan voor een goede afwatering en gebruiken bijvoorbeeld een laag steenpuin met een laag brekerzand. Met eventueel daarboven een wegendoek om de zandlaag bijeen te houden.
U wilt geheid een tuin bestraten zonder last van onkruid nadien. Een antiworteldoek volstaat nooit, omdat zaadjes via de lucht verstuiven en van bovenaf op uw bestrating vallen en wortel schieten in het zand tussen de tegels. Met een speciale waterdoorlatende voegmortel kan dit worden voorkomen, deze kan zowel voor grote en kleine voegen bij terrastegels, stenen en klinkers, etc. worden aangebracht.
Waarom Tuinman Concurrent
- Betaalbaar
- Betrouwbaar
- Vakmanschap
- Snel ter plaatse
- Vrijblijvende offerte
- Flexibel en klantgericht
Vrijblijvende offerte aanvragen
Ons bedrijf is grashelder. Geen verrassingen, alleen een mooie tuin
- Tuinaanleg
- Tuinontwerp
- Tuinonderhoud
- Bestrating
- Onkruidbestrijding
- Tuinverlichtingen
- Groene daken
- Beregeningsinstallatie
- Algenbestrijding
- Schutting plaatsen
Materialen voor het bestraten van een tuin
Een tuin bestraten met grind of split is een zeer eenvoudige maar ook voordelige wijze om voor een verharde ondergrond te zorgen in uw tuin of bij een oprit. Grind zal echter na verloop van tijd steeds moeten worden bijgevuld. Er wordt allereerst een folie of grindplaat aangebracht, waarna het grind of split op de juiste plek blijft liggen en onderhoudsvrijer is.
Een tuin bestraten met klinkers, stoeptegels, betontegels, of natuurstenen tegels is een wat zwaardere klus. De prijzen voor het materiaal en ook de werkzaamheden liggen daarom sowieso ook hoger en lopen naar gelang van de bestemming voor zwaarder gebruik verder op. De grond wordt voorbewerkt en egaal gemaakt, zo nodig met fundatie van beton cement, of kunststoffen vulmateriaal. Eventueel wordt een wegendoek aangebracht, voordat er ophoogzand wordt gestort dat kan worden afgewerkt met een opsluitband om verzakking te voorkomen. Bij het leggen van de klinkers of tegels wordt voegzand gebruikt of speciale onkruid werende voegmortel.
Impregneren van de tuintegels
Naast het gebruik van terrasvoeger (voegmortel) om onkruid tegen te gaan is het in bepaalde gevallen een goed idee om de tegels in uw tuin te impregneren. Daarmee gaat u tegen dat de tegels snel verkleuren door algen en aanslagvorming. Zeker bij een tuin op het noorden kan deze stap erg belangrijk zijn om het schoonhouden van de tegels te bevorderen.
Herbestraten
Indien uw tuin reeds van bestrating is voorzien maar deze (lokaal) is gaan verzakken of ander verweer toont is het mogelijk om de tegels of klinkers die nog in redelijke staat verkeren te hergebruiken. De oude bestrating wordt dan eerst verwijderd, de ondergrond wordt vervolgens bewerkt, opgehoogd of egaal gemaakt en geprepareerd voor het terugplaatsen van de oude bestrating.
Een specialistische klus
Een tuin bestraten met een trilplaat is de beste methode omdat we het ophoog- dan wel voegzand daarmee het stevigste kunnen aandrukken. Daardoor zijn verzakkingen beter te voorkomen. Natuurlijk kan er ook zonder trilplaat worden bestraat, door het zand met de voeten dicht te lopen. Deze laatste methode is helaas wat omslachtiger en wij raden mensen meestal aan om gewoon een trilplaat te gebruiken.
Al met al kan het bestraten van een tuin een zware klus zijn waar u toch het beste een professioneel stratenmaker voor kan aannemen. Zeker als het niet alleen om een tuinpad gaat maar om een bestrating voor intensief gebruik. Of voor het leggen van sierbestrating met een motief of patroon. Hierbij is er voorzichtige planning nodig, grondig voorwerk en voor zover nodig een nabehandeling.
Tuin laten bestraten: kosten per m2
Een tuin bestraten kost per m2 ongeveer tussen de 15 en 65 euro per m2, de hoogte van de prijs hangt af van het soort bestrating. Voor sierbestrating met koppelsteentjes dan wel klinkers of betonbestrating bent u doorgaans het minste kwijt. Voor natuurstenen bestrating zit u al snel bij het hoogste prijssegment. Voor de eerder genoemde methode van bestrating met grind (7,50 euro / m2), split (12 euro / m2) of grindplaten (14 euro / m2) bent u overigens het minste kwijt.
Voor een standaard bestrating met ophoog en voegzand is er niet veel voorwerk nodig, tenzij de ondergrond moet worden opgehoogd of egaal worden gemaakt. Bestrating heeft altijd een goede voorbewerking van de ondergrond nodig om niet teveel te gaan verzakken. Lichte verzakking bij een ondergrond van louter zand is na verloop van tijd onvermijdelijk. Ophoogzand en voegzand kosten rond de 50 tot 70 euro per kubieke meter.
Om fijnere en kleinere stenen zoals waaltjes en het ophoog zand bijeen te houden is het wenselijk om opsluitbanden te gebruiken bij het bestraten. Deze banden kosten per meter ongeveer 3 tot 5 euro. Bij ophogingen kunnen er afscheidingsbanden worden aangebracht om de verhoging in te muren, deze kosten gemiddeld rond de 20 tot 30 euro per meter.
Zoals gezegd zal deze klus bij de bestemming van de bestrating voor zwaar gebruik intensiever zijn en meer gespecialiseerd werk vereisen. Bij gebruik van niet-organisch opvulmateriaal zoals EPS (15 euro / m2), Tempex (35 euro / m2) of schuimbeton (58 euro / m2) komt er voorzichtig voorwerk kijken. Deze materialen dienen ter fundatie van de bestrating van intensief te gebruiken bestemmingen zoals opritten voor zwaardere wagens en automobielen.
Al met al kan het bestraten van een tuin een zware klus zijn waar u toch het beste een professioneel stratenmaker voor kan aannemen. Zeker als het niet alleen om een tuinpad gaat maar om een bestrating voor intensief gebruik. Of voor het leggen van sierbestrating met een motief of patroon. Hierbij is er voorzichtige planning nodig, grondig voorwerk en voor zover nodig een nabehandeling.
Sterke punten van ons hoveniersbedrijf
Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag
- Direct plannen is korting
- Garantie op geleverd werk
- Werkoplevering binnen 5 dagen
- Bij tuinaanleg 1x gratis tuinonderhoud
- Offerte aan de hand van foto
Ophogen van de tuin
Een opgehoogd deel van uw tuin bestraten is evengoed mogelijk en kan een karaktervolle toevoeging zijn aan uw tuin. Een opgehoogd terras springt snel in het oog en kan een meerwaarde zijn voor de functionaliteit en prijs van uw woning. Bij het ophogen van uw tuin kunnen wij gebruik maken van zowel organisch als synthetisch opvul materiaal om de gewenste volumetoename te bereiken. Elke soort ophoging kan zowel met bestrating als beplanting worden afgewerkt.
Kosten stratenmaker
Een stratenmaker zal ongeveer 30 tot 40 euro per uur rekenen voor het bestraten. Deze kan in plaats van een uurtarief ook per vierkante meter een prijs berekenen, dit ligt gemiddeld op de 15 euro per vierkante meter. Hiernaast rekent u erop om kosten te maken voor de materialen voor het voorwerk zoals het egaliseren, ophogen, funderen en het aanbrengen van opsluit banden. Daarbij komen de kosten voor het materiaal voor het bestraten en tot slot voor de afwerking en mogelijk de impregnatie van de bestrating.
All-in prijs
De gemiddelde all-in prijs voor het bestraten van een tuin met een eenvoudige bestrating zoals betonbestrating of klinkers inclusief voorwerk zoals ophogen en opsluitbanden en arbeidskosten is ongeveer 40 euro per m2. Bij gebruik van tegels met een hogere prijs, bij het gebruik van afscheidsbanden, bij het aanleggen van fundering, onkruiddichte vervoeging en impregnatie loopt de prijs hoger op. Het is wel het meest voordelig om bijvoorbeeld tegelijk uw terras en oprit aan te laten leggen.
Vrijblijvende offerte aanvragen
Na overleg met u over de omstandigheden van uw tuin en uw wensen voor de bestrating kunnen wij een voorlopige offerte voor u opstellen, zodat u overzicht krijgt van de kosten per onderdeel en ons tarief voor het bestratingswerk. Het zal u gelijk opvallen dat wij een zeer concurrerende prijs vragen voor onze werkzaamheden. Wij leveren echter nooit in op kwaliteit en streven naar een hoge klantvriendelijkheid.
Neem contact op
24/7 bereikbaar in heel Nederland
Olivierstraat 16
2021BL Haarlem
KVK: 74321286
BTW: NL859818275B01
Telefoonnummer: 06-40125121
E-mail: info@tuinmanconcurrent.nl