Houten terras aanleggen

Een houten terras of houten vlonder tuin is immens populair. Niet zo vreemd ook, want deze natuurlijke terrasplanken zorgen ervoor dat ‘binnen’ naar ‘buiten’ doorgetrokken wordt. Bovendien biedt een houten terras tal van voordelen in ieder seizoen. Hieronder leest u alles over een houten vlonder tuin. De voordelen en eigenschappen, een houten terras aanleggen en natuurlijk de kosten.

Houten terras aanleggen

Een houten terras aanleggen is voor veel tuineigenaren een droom. Het maakt uw tuin een stuk fraaier en trekt uw interieur door naar buiten. Als uw houten terras aansluit op uw woning, wordt uw interieur optisch vergroot.

Bovendien zorgt een houten terras aanleggen ervoor dat u in ieder seizoen schoon en comfortabel buiten kunt zitten. Want ook tijdens de koude en natte seizoenen is een houten terras relatief schoon en droog in vergelijking met gras of zand.

Voordelen houten vlonder tuin

 • Natuurlijke, warme look in uw tuin.
 • Gaat lang mee, mits goed onderhouden.
 • Schoon buiten zitten in ieder seizoen.
 • Uw interieur wordt doorgetrokken naar buiten.

Hardhouten vlonder planken

Voor een houten terras of houten vlonder tuin wordt meestal gekozen voor hardhouten vlonder planken. Hardhout is namelijk vele malen steviger dan zacht hout. Daarnaast gaat hardhout langer mee, en heeft het minder onderhoud nodig.

Een ander groot voordeel van vlonder planken van hardhout is dat u er met een gerust hart een zware tuinset of loungeset op kunt plaatsen. Op hardhout richt dit namelijk geen schade aan, terwijl u op zacht hout al snel gebruikssporen of slijtageplekken zult zien. 

Veelvoorkomende hardhouten vlonder planken zijn:

 • Bankirai
 • IPE hout
 • Mukulungu
 • Azobe
 • Padoek
 • Lariks
 • Eikenhout.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ons bedrijf is grashelder. Geen verrassingen, alleen een mooie tuin

Houten vlonders balkon

Heeft u geen tuin, maar wel een balkon? Steeds meer mensen kiezen voor houten vlonders op hun balkon. Omdat een balkon van nature vaak een saai uiterlijk heeft, kan dit heel simpel opgeleukt worden met wat houten vlonders. Ook zorgen houten vlonders op het balkon ervoor dat uw balkon warmer en schoner is om op te lopen.

Zelf een houten terras aanleggen of uitbesteden?

Een houten terras aanleggen is een precisieklus. Om te zorgen dat uw houten vlonder tuin waterpas ligt, stevig is én lang meegaat, is het slim om het aanleggen ervan uit te besteden aan een ervaren hovenier. Zo bent u verzekerd van de beste kwaliteit.

Hieronder leggen we u stap voor stap uit hoe de ervaren hoveniers van Tuinman Concurrent een houten terras aanleggen.

Stap 1: Ondergrond egaliseren

Voor een houten terras is het essentieel dat de ondergrond waterpas ligt. We zetten daarom het gedeelte waar het houten terras moet komen secuur af met paaltjes en draad zodat we de grond daarbinnen kunnen egaliseren. Ook maken we dit stuk grond helemaal vrij van onkruid en plaatsen meteen een worteldoek. Zo kan nieuw onkruid later niet door uw houten vlondertuin heen groeien.

Stap 2: Aanleggen van de fundering

Het aanleggen van de fundering is één van de belangrijkste stappen bij het aanleggen van een houten terras. Als de fundering niet stevig genoeg is, zal het terras binnen de kortste keren bezwijken onder het gewicht. 

In deze fase is het tevens belangrijk om te bepalen in welke richting de houten terras planken komen te liggen. De fundering ligt daar namelijk haaks onder. 

We maken de fundering met betontegels. Tussen de betontegels blijft een ruimte van 30 tot 50 cm, afhankelijk van de dikte van de houten vlonderplanken. Op de betontegel leggen we een tegeldrager om de levensduur van het hout te verlengen.

Stap 3: Houten vlonder planken monteren

Als de onderconstructie stevig en waterpas ligt, schroeven we de houten vlonder planken op de constructie. Hierbij houten we er rekening mee dat we telkens 1 cm tussen de planken laten omdat hout moet kunnen “werken”.

Stap 4: Afwerking

Een houten terras aanleggen kan natuurlijk niet zonder afwerking. Zo worden uitstekende vlonderplanken afgezaagd en de randen opgeschuurd. Voor een mooi aanzicht van uw houten terras plaatsen wij tevens een terrasrand.

Houten terras aanleggen

Houten terras onderhouden

Als u een houten terras hebt laten leggen, wilt u er zo lang mogelijk van genieten. Omdat hout een natuurlijk product is, is het essentieel dit goed te onderhouden. Hieronder delen we enkele tips met u. U kunt uw tuin en terras natuurlijk ook laten onderhouden door de hoveniers van Tuinman Concurrent.

 • Kies bij het aanleggen van een houten terras bij voorkeur voor een plek in de zon. Zo droogt het hout sneller.
 • Besproei uw houten vlonder tuin 1x per jaar met een middel dat algen doodt.
 • Veeg vuil en zand regelmatig met een bezem van uw houten terras en laat dode bladeren niet te lang liggen.
 • Wees voorzichtig met het gebruik van een hogedrukspuit. Dit kunt u doen, mits u de straal niet té dicht op het hout zet. Anders kan het hout beschadigen.
 • Hout is een natuurlijk product en zal onder weersomstandigheden een beetje verkleuren. Dit kan geen kwaad voor de levensduur van uw houten terras. Wilt u verkleuring voorkomen? Behandel uw houten terras dan periodiek met een gepigmenteerde olie in de kleur van de houtsoort.

Kosten houten terras

Bent u benieuwd naar de kosten voor een houten terras? De prijs is afhankelijk van de gekozen houtsoort. 

 • Europees hout -> gaat minder lang mee -> kost rond de € 45 per m2.
 • Hardhout -> gaat lang mee -> kosten beginnen bij € 70 per m2.

Sterke punten van ons hoveniersbedrijf

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag

Offerte aanvragen houten terras aanleggen

Wilt u uw houten terras laten aanleggen door de ervaren hoveniers van Tuinman Concurrent? Vraag hieronder geheel vrijblijvend een offerte op maat aan. 

Wilt u liever eerst iemand spreken of een bezoek op locatie? Neem dan contact met ons op via de contactgegevens hieronder.

Neem contact op

24/7 bereikbaar in heel Nederland

Olivierstraat 16
2021BL Haarlem
KVK: 74321286
BTW: NL859818275B01
Telefoonnummer: 06-40125121
E-mail: info@tuinmanconcurrent.nl