Tuin aanleggen kosten

Gaat u binnenkort een nieuwe tuin aanleggen? Bijvoorbeeld omdat uw nieuwbouwwoning nog een leeg kavel heeft of omdat u uw huidige tuin wilt renoveren? Dan is het logisch dat u zich gaat oriënteren op de verschillende prijs. Wat zijn nu precies de kosten voor het aanleggen van een tuin? Wij sommen alle kosten voor tuinaanleg hieronder overzichtelijk voor u op!

Waarom een tuinaanleg

De natuur is mooi zoals ze is, toch kan u uw tuin net wat meer laten sprankelen met een nieuwe tuinaanleg. U kan alle kanten op om de tuin functioneler te maken, om deze beter bij uw leef wensen te laten aansluiten. Een tuin zonder onderhoud kan een uitkomst zijn voor mensen met een druk bestaan. Als u juist veel tijd in de tuin doorbrengt kan u ook eens denken aan een moestuin.

Groenbeplanting en gazon of een terras zijn uiteraard essentieel. Een patio hier, een bloembed daar, een vijver aanleggen, of een handig tuinhuisje of schuur voor al uw gereedschap erbij bouwen. U kan zelfs gaan denken aan een tuin in een bepaalde stijl, zoals een Engelse, Franse of Japanse stijl. We denken graag met u mee, in feite hoeft u voor een tuinaanleg niet veel kosten te maken.

Kosten tuin aanleggen

Als het om het aanleggen van een tuin gaat, variëren de prijzen enorm. Niet zo vreemd natuurlijk want de uiteindelijke kosten zijn geheel afhankelijk van uw wensen. U kunt een tuin aanleggen zo duur maken als u zelf wilt. Tuinaanleg begint bij prijzen van rond de € 400,-, maar kan oplopen tot wel € 20.000,- of meer.

Tuin aanleggen kosten per m2

Onderstaand schema laat de globale prijzen zien voor het aanleggen van een tuin per m2.

DienstGemiddelde kosten
Hovenier€ 35 – € 55 per uur
Tuinontwerp laten maken€ 250 – € 850
Gazon aanleggen€ 5 – € 10 per m2
Beplanting aanleggen€ 10 – € 30 per m2
Houten terras aanleggen€ 70 – € 200 per m2
Vijver aanleggen€ 1.000 – € 40.000 per m2
Verlichting plaatsen€ 80 – € 100 per m2
Tuinhuis plaatsen€ 200 – € 10.000 per m2
Pergola plaatsen€ 800 – € 5.000 per m2
Prieel plaatsen€ 1.000 – € 6.000 per m2
Schutting plaatsen€ 60 – € 200 per meter
Bestrating aanleggen€ 50 – € 150 per m2

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ons bedrijf is grashelder. Geen verrassingen, alleen een mooie tuin

Een tuin aanleggen? Tuinman Concurrent helpt u voordelig!

Omdat de kosten voor tuinaanleg zo uiteenlopen, voelt het vinden van een betaalbare prijs wellicht als een doolhof. Het is goed om te weten dat we bij Tuinman Concurrent voor ieder budget een tuin aanleggen. 

Een goedkope tuin aanleggen kan al voor € 75,- per m2. U heeft dan simpele bestrating en natuurlijk wat beplanting. Wilt u daar een overkapping of prieeltje bij, dan lopen de gemiddelde kosten op naar € 100,- per m2. Kiest u voor een luxe tuin met vijver en tuinverlichting, dan betaalt u gemiddeld € 250,- per m2.

Tuin aanleggen kosten: prijsbepalende factoren

In totaal komt u voor een eenvoudige tuinaanleg uit op een bedrag van ongeveer 70 euro per m2, hierbij zijn arbeids- en materiaalkosten inbegrepen. Dit bedrag kan oplopen tot 200 euro of meer per m2 bij intensieve arbeid en de keuze voor materialen in het hogere prijssegment. Kenmerkende blikvangers zoals vijvers of een pergola worden apart berekend. Aan de hand van uw budget kunnen wij met u bespreken welke materialen en welke toevoegingen kunnen worden aangebracht.

Materiaalkosten​

Bij een tuinaanleg kosten bepaalde materialen meer dan andere. Grasgazonaanleg of beplanting is bijvoorbeeld minder prijzig dan tegels of klinkers leggen. De prijs is hiernaast afhankelijk van de soort beplanting die u kiest.

 • De aanleg van grasmatten/graszoden kost rond de 10 euro per m2, het nieuw laten inzaaien van gras kost rond de 7 euro per m2.
 • Het aanleggen van grind kost rond 7,50 euro per m2.
 • Het bestraten kost tussen de 50 tot 150 euro per m2.
 • Voor kleine grond bedekkende planten betaalt u gemiddeld 12 euro per m2, bij grotere bomen en struiken kan dit oplopen tot wel 30 euro per m2.

U kan met deze basisingrepen beginnen, zo hoeft u voor een tuinaanleg geen grote kosten te maken. Gras, een tuinpad en een aantal mooie planten. De prijzen hierboven zijn indicaties van wat u ongeveer kwijt bent voor een eenvoudige tuinaanleg. De uiteindelijke kosten worden in overleg en na het opnemen van de beginsituatie bepaald.

Arbeidskosten​

Het aanleggen van een tuin kan een intensieve en fysiek aan strengende klus zijn. Bij uitbesteding van de tuinaanleg maakt u kosten voor de hovenier, eventueel voor de tuinarchitect ofwel ontwerper. Het uurtarief voor een hovenier is gemiddeld 40 euro, mogelijk rekent deze extra voor gecompliceerd gespecialiseerd werk. Een ontwerp laten maken voor uw tuin kost normaal tussen 200 en 350 euro.

Tuin aanleggen kosten: extra opties

De exacte kosten voor een tuin aanleggen zijn afhankelijk van vele factoren. O.a.:

 • De oppervlakte van uw tuin.
 • De omvang van het project.
 • Welke materialen u in uw tuin wilt.
 • Eventuele speciale wensen.

Wel/geen tuinontwerp

Wat de kosten zijn voor een tuin aanleggen begint bij het tuinontwerp. Heeft u dit zelf gedaan of laat u een tuinontwerp maken door een hovenier of tuinarchitect? Een hovenier of tuinarchitect beschikt over de juiste praktische kennis om uw tuin dusdanig te ontwerpen dat deze prachtig tot zijn recht komt. Hier hangt wel een prijskaartje aan van tussen de € 250 en € 850.

Soort tuinaanleg

Een tuin aanleggen kan met allerlei materialen. Een gazon is de goedkoopste optie met een prijs tussen de € 5 – € 10 per m2. Wilt u daar sierbestrating of een houten vlonder bij? Dat kost grofweg tussen de € 50 – € 200 per m2.

Soort schutting

Een fijne schutting zorgt voor voldoende privacy in uw nieuwe tuin. Kiest u voor een houten schutting, een heg, of iets totaal anders? Een schutting plaatsen varieert tussen de € 60 en € 200 per m2.

Wel/geen overkapping

Veel mensen willen tegenwoordig een overkapping in de tuin. In een land als Nederland natuurlijk niet zo vreemd, want zo zit u in zonnige maanden heerlijk in de schaduw en tijdens regen en sneeuw lekker beschut. Zoals u zich kunt voorstellen zijn er overkappingen en prieeltjes in alle soorten en maten. De prijzen beginnen bij € 600 en kunnen oplopen tot € 10.000 of meer. Afhankelijk van alle opties die u wilt.

Wel/geen tuinhuis

Een ander handig overdekt gedeelte in de tuin is een tuinhuis. Ideaal om fietsen, afvalcontainers, gereedschap of speelgoed op te bergen. Een tuinhuis plaatsen begint rond de € 200 en kan oplopen tot ruim € 10.000, afhankelijk van uw wensen.

Wel/geen vijver?

Vijvers zijn een geweldige toevoeging aan uw tuin. Het brengt leven in de tuin en het kletteren van een watervalletje werkt rustgevend. Een simpele vijver begint bij een prijs van € 1.000, maar kan oplopen tot wel € 40.000. U kunt het bij een vijver zo bont maken als u zelf wilt.

Tuin aanleggen

Prijsvoorbeelden

Daarnaast kunnen er bij een tuinaanleg kosten worden gemaakt voor schuttingen of het sierhekwerk en voor extra’s zoals een schuur of tuinhuis, of een vijver.

 • Schuttingen kosten gemiddeld 40 tot 150 euro per m2, de prijs hangt af van het soort materiaal, de hoogte en de noodzaak van voorwerk.
 • Een tuinhuis of schuur is al aan te leveren vanaf 500 euro per stuk hoewel er modellen zijn van rond de 5000 per stuk.
 • Ook als u een vijver wilt aanleggen kan de prijs nogal uiteenlopen, een kleine vijver begint bij 150 euro, maar prijzen kunnen oplopen tot boven de 2500 euro voor koi- en zwemvijvers.

Waarom tuin aanleggen door Tuinman Concurrent?

Bij Tuinman Concurrent werken uitsluitend ervaren hoveniers met veel passie voor groen. Omdat onze hoveniers beschikken over kennis en expertise, kunnen zij de werkzaamheden doorgaans sneller uitvoeren. Hierdoor bent u onderaan de streep minder geld kwijt, terwijl de kwaliteit uitmuntend is. Dat is wat klanten zo waarderen aan ons werk. 

Verder:

 • Geven wij vrijblijvend advies. U zit nergens aan vast.
 • Maken wij een offerte aan de hand van een foto.
 • Krijgt u bij tuinaanleg 1x gratis tuinonderhoud.
 • Leveren wij ons werk op binnen 5 dagen.
 • Krijgt u garantie op geleverd werk.
 • Direct plannen is korting!

Sterke punten van ons hoveniersbedrijf

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag

Handige bespaartips

De kosten voor een tuinaanleg kan u terugverdienen als u een moestuin laat aanleggen, daarmee kan u wel honderden euro’s per jaar besparen op uw boodschappen. Wel moet u echt van groente houden en bereid zijn om regelmatig uw perken bij te houden. Dit is een geweldige optie als u kinderen heeft, zo leren zij hoe dingen groeien, hoe de natuur in z’n werk gaat. Een moestuin aanleggen in verhoogde plantenbakken is een fraaie en natuurvriendelijke methode om groenten te verbouwen.

Een zentuin aanleggen met rustig kabbelende fonteinen, Japanse bomen en een meditatieve zithoek. Een Franse tuin met een grandiose uitstraling en exact vormgegeven indeling. Een gemoedelijke Engelse tuin waar u zich fijn terug kan trekken uit de buitenwereld. Of een prachtige pergola installeren. Er is heel veel mogelijk en we denken graag met u mee.

U kan besparen op de kosten voor een tuinaanleg door zelf uw ideale tuin te ontwerpen, u bespreekt met de hovenier vervolgens wat er mogelijk is. U bespaart ook door voorwerk zoals het verwijderen van oude bestrating en beplanting zelf te verrichten. Deze materialen kan u vervolgens zelf afvoeren en storten bij uw lokale milieustraat. U kan samen met de hovenier werken in de tuin om zijn werkzaamheden te bespoedigen, bijvoorbeeld door de stenen voor de bestrating aan te geven of mee te helpen met de beplanting van bomen. Ook kan u de klus ten dele uitbesteden en de rest zelf doen.

Offerte aanvragen tuin aanleggen

Wilt u weten wat de exacte kosten zijn voor tuinaanleg in uw situatie? Vraag dan geheel vrijblijvend een offerte op maat aan bij Tuinman Concurrent. 

Wilt u liever eerst iemand spreken of een bezoek op locatie? Neem dan contact met ons op via de contactgegevens hieronder.

Neem contact op

24/7 bereikbaar in heel Nederland

Olivierstraat 16
2021BL Haarlem
KVK: 74321286
BTW: NL859818275B01
Telefoonnummer: 06-40125121
E-mail: info@tuinmanconcurrent.nl