Vijver aanleggen

Een vijver in uw tuin is een blikvanger, een thuishaven voor vissen, insecten en andere fauna, en een plek om eventjes af te koelen tijdens een warme dag. Een vijver is eigenlijk altijd een mooie toevoeging in uw tuin. Er zijn echter verschillende soorten vijvers aan te leggen aan de hand van uw wensen. U kan een moderne of een natuurlijke vijver laten aanleggen voor het onderhouden van dieren of planten. Of een hele fijne natuurlijke zwemvijver dan wel ecologisch- of natuurzwembad waarin u kopje onder kan.

Een vijver aanleggen kan een vrij ingrijpende klus zijn, het is een zaak om zich in te verdiepen. Zo dient u zich te oriënteren op zaken als de ligging van de vijver, de functie, en het idee van de natuurlijke biotoop. Laat u een tuinaanleg uitvoeren? De kosten voor het aanleggen van een vijver kunnen daarin worden meegenomen.

Vijvertips

  • Een vijver aanleggen in een kleine tuin
    De vijver rechtstreeks in de zon plaatsen of half in de schaduw is het beste idee. Bij een vijver aan noordkant van de tuin of in de schaduw groeien de waterplanten nauwelijks, het wateroppervlak heeft ongeveer 6 uur zonlicht per dag nodig om in evenwicht te blijven. Teveel zon op het wateroppervlak van een vijver is weer niet goed omdat de algengroei dan buiten proporties raakt, dit kan leiden tot afsterving van planten en vissen. Het aanbrengen van bedekkende planten zoals waterlelies verhelpt dit probleem.
  • Een vijver aanleggen in een natuurgebied
    In een natuurgebied wonen is uitermate fijn, deze gebieden worden echter gekenmerkt als kwetsbaar en beschermd. U heeft hier bijna wel voor iedere aanpassing in uw tuin een vergunning nodig, ook voor het aanleggen van een vijver.
  • Een vijver aanleggen in de winter kan qua omstandigheden voor graven in de tuin een goed moment zijn om voorbereidingen te treffen voor een vijver. Het is geen ideaal moment om de vijver te vullen met water of om planten en vissen te introduceren. In een bestaande vijver kunnen vissen in principe overwinteren als u de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. In het najaar kan de ondergrond zachter zijn door regenval waardoor de aanleg wordt bemoeilijkt. Ook kan het water door bladval verslibben, vang afgestorven organisch materiaal daarom goed op.
  • Vijvers met waterfilters of pompen of juist zonder pomp of filter een vijver aanleggen?

Als u veel vissen wilt onderhouden kan u niet zonder een pomp en een filter, daar is elektriciteit voor nodig. Houd daar rekening mee bij het kiezen van een locatie voor de vijver. U kan de aan- en afvoer buizen naar de vijver ook wegwerken door ze in te graven, dan kan u de pomp en het filter in een schuur of tuinhuis wegwerken. Voor een siervijver geeft u niet altijd een elektrische filter nodig als er weinig vissen in worden gehouden, en als u de plantengroei goed bijhoudt en in de zomer zorgt voor oppervlakte bedekking om algengroei tegen te gaan. In dit geval spreekt u van een natuurlijke filter, terwijl een elektrische filter een gewone filter wordt genoemd.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ons bedrijf is grashelder. Geen verrassingen, alleen een mooie tuin

Wat voor soort vijver wilt u aanleggen?

Meestal willen mensen een vijver aanleggen om dieren te onderhouden: zoals vogels, eendjes, ganzen, koikarpers of andere vissen of zelfs schildpadden.  De aanwezigheid van dieren in uw tuin zorgt voor een levendigheid waar mensen enorm van kunnen genieten. Het leven heeft echter zorg nodig, bezint u daarom goed voordat u begint, hoe u de dieren en planten in uw vijver gaat onderhouden.

De natuurvijver is in principe het meest onderhoudsvrij, dit begint bij het simpele paddenpoeltje van ongeveer een diameter, maar hoe groter de vijver, des te meer zal er een zelf regulerende biotoop kunnen ontstaan. Een natuurvijver trekt van alles, van vogels tot kikkers, het kan een thuis kan zijn voor door u geïntroduceerde vissoorten, maar ook voor ongewenste levensvormen zoals muggen. Daarom heeft het zin om de natuurlijke vijver iets verder weg van het huis te houden. Kwakende kikkers zijn nog het minst van uw problemen. Zo wilt u geen zwerm muggen te gast hebben in huis.

Doorgaans kiezen de meeste mensen voor het aanleggen van gemengde tuinvijvers,  ook wel siervijver genaamd. Hierbij houdt men het biotoop in de gaten door waterplanten goed te onderhouden en natuurlijk afval van de bodem te scheppen. Als er een goed evenwicht wordt behouden tussen flora en fauna is er geen filter nodig in deze vijver.

Een vissenvijver waarin meer vissen aanwezig zijn dan planten vergt regelmatig onderhoud en een goede filtering, door de grotere visbezetting. Meestal zien we dat een natuur- of siervijver uitgroeit tot een vissenvijver terwijl dit niet per se de bedoeling is, het natuurlijke evenwicht raakt uit balans omdat er teveel vissen zijn en niet genoeg waterplanten om het water te filteren.

Een echte koivijver moet heel goed worden onderhouden, karpers worden groot en ze eten planten. Er zijn koivijvers met waterplanten en zonder beplanting. Met beplanting dragen de waterplanten bij aan het biologische evenwicht in de vijver, maar de plantenzone kan wel een broedplaats zijn voor ongewenste organismen. Als er veel koi worden gehouden is het daarnaast niet voldoende om de filtering alleen door de planten te laten oplossen. Er dient een goed filterings- en pompsysteem te worden aangelegd om organisch vuil op te vangen en af te voeren. Bij een koivijver zonder beplanting dient het water regelmatig ververst te worden.

Een zwemvijver is trendy en chique, valt minder op dan het gewone zwembad omdat het goed integreert met de natuurlijke omgeving. Er wordt bovendien geen chloor gebruikt, de waterzuivering wordt door planten gereguleerd. De zwemvijver is bovendien minder prijzig dan een gewoon zwembad, ook blijven kosten het onderhoud relatief laag. Dit is een natuurlijke vijver, u zult tijdens het zwemmen mogelijk een kikker of ander leven tegenkomen.

Tuin laten snoeien

Extra opties

Een spiegel vijver of fontein aanleggen voor de sier is ook een optie, er wordt geen leven in onderhouden en het water wordt door straling en chloor helder gehouden. Het kan op het oog heel prettig zijn om een sierlijke vijver in uw tuin te hebben, ook het geluid van een fontein kan bijdragen aan uw tuinervaring.

Daarnaast kiest u voor een bepaalde vorm, zoals een ronde, vierkanten of ovalen vijver. Gaat u een natuurlijke vijver aanleggen? Denk dan aan een onregelmatige vorm, zoals dit ook in de natuur voorkomt.

Benodigde materialen

Als eerste heeft u een ontwerp nodig voor uw vijver, er zijn enorm veel keuzes, bedenk goed wat u wilt. Hou rekening met water toevoer en afvoer, er kan gewoon leidingwater worden gebruikt (geen regen of bron water) en hou zo nodig rekening met de filters en pompen. Maak een tekening van uw tuin en kies een plaats voor uw ideale vijver en houd rekening met zon en schaduwplekken en objecten in uw tuin zoals tuinhuizen en de aanwezigheid van bomen (i.v.m. wortels en bladval). Water en stroomvoorziening in de buurt van de vijver zijn in bepaalde gevallen een noodzaak.

Sterke punten van ons hoveniersbedrijf

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag

Vijver aanleggen kosten

Als u een vijver wilt aanleggen kan de prijs nogal uiteenlopen naar gelang van het soort vijver. Een kleine vijver kan al rond de 150 euro kosten, maar prijzen kunnen oplopen tot boven de 40000 euro voor een zwemvijver. Gemiddeld geeft men rond 3000 euro uit voor het aanleggen van een vijver, de prijsbepaling is uiteraard evenredig aan het soort vijver en de functionaliteit en werkzaamheid van de vijver. U dient bovendien rekening te houden met onderhoudskosten van de vijver zelf en eventueel het filtering- en pompsysteem.

Zelf doen of uitbesteden?

Bij twijfel niet zelf een vijver aanleggen, bent u niet zeker of u wel handig genoeg bent, schakel dan een specialist in. Een vijver is een precair iets, als er ergens een structuurfoutje is blijkt het enorm omslachtig om deze te verhelpen. De kosten voor het  aanleggen van de vijver lopen daardoor verder op en dat is uiteraard zonde, dit geld had u ook kunnen besteden aan een aantal magnifieke vissen.

Vrijblijvende offerte aanvragen

We kunnen aan de hand van een kennismakingsgesprek met u peilen welke wensen u heeft voor de vijver en met u meedenken over de meest ideale plaats voor de vijver. Te dicht bij uw huis of buren is niet zo goed, te ver weg is ook onhandig. Deze klus vereist voorzichtige planning.

We zullen alle taken en bijbehorende kosten en alle materiaalkosten in de eerste offerte op een rij zetten. Zo krijgt u overzicht en kan u een budget samenstellen. Waarschijnlijk zult u bij het vergelijken van offertes zien dat wij enorm concurrerende prijzen rekenen voor onze werkzaamheden. We zijn u graag van dienst met kwalitatief vakwerk voor scherpe tarieven.

Neem contact op

24/7 bereikbaar in heel Nederland

Olivierstraat 16
2021BL Haarlem
KVK: 74321286
BTW: NL859818275B01
Telefoonnummer: 06-40125121
E-mail: info@tuinmanconcurrent.nl