Gazon onderhoud

Wilt u het hele jaar door kunnen genieten van een groen en sterk gazon? Dan is het belangrijk om uw gazon op tijd te onderhouden. Bij het onderhouden van een gazon komt heel wat meer kijken dan alleen af en toe grasmaaien. Uw gazon heeft namelijk voedingsstoffen nodig en het kan plagen bevatten die op tijd bestreden moeten worden. Kunt u wel wat hulp gebruiken bij het onderhouden van uw gazon? Onze ervaren tuinmannen zijn u graag van dienst!

Gazon onderhoud: onze diensten

U kunt bij ons terecht voor ieder type gazononderhoud. Hieronder sommen we op welk gazononderhoud we het vaakst uitvoeren.

Grasmaaien

Gras kan ontzettend hard groeien, vooral in het voorjaar en in de zomer. Een regenbuitje en daarna een zonnetje kan ervoor zorgen dat het gras zó hard groeit dat het nauwelijks bij te houden is. Vooral bij een groot gazon kan grasmaaien al snel een tijdrovende klus zijn. Heeft u geen tijd om uw gazon goed bij te houden, of bent u slecht ter been? Wij maaien uw gazon zodat het er altijd strak bijligt!

We maaien uw gazon met kwalitatieve grasmaaiers. Deze maaiers zijn voorzien van scherpe messen en een opvangzak waardoor het losse gras niet achterblijft. We houden bij het maaien van gras bovendien rekening met het seizoen, de temperatuur en eventuele droogte om de kwaliteit van uw gazon te kunnen blijven garanderen.

Gazon verticuteren

Voor een optimaal gezond gazon is periodiek verticuteren erg belangrijk. Verticuteren kunt u vergelijken met verticaal grasmaaien. Deze techniek verwijdert namelijk dood of overbodig organisch materiaal zoals dood gras en mos uit uw gazon. Hierdoor krijgt het gras meer ademruimte, ruimte om te groeien en kan het voedingsstoffen beter opnemen uit de bodem. Gemiddeld verticuteren we eens in het jaar. Bij sommige gazons kan het ook nodig zijn om tweemaal per jaar te verticuteren.

Het fijne aan gras verticuteren is dat het vrijwel direct resultaat laat zien. Het nadeel van verticuteren is dat het een zware en arbeidsintensieve klus is. Verticuteren moet namelijk gebeuren met een hark of verticuteermachine. Wilt u verzekerd zijn van een optimaal gezond gazon? Wij nemen het verticuteren graag voor u uit handen!

Gazonranden afsteken

Wilt u een mooi recht gazon? Dan is het slim om het gazon te begrenzen en de randen af te steken. Dit zorgt voor mooie rechte lijnen en de borders komen beter tot hun recht!

Gazon zaaien

Vertoont uw gazon kale plekken? Dat is een teken dat het gras op die plekken niet voldoende mogelijkheden had om te groeien. Oorzaken van kale plekken zijn bijvoorbeeld mos, onkruid of een tekort aan voedingsstoffen of bemesting. Wij kunnen de kale plekken in uw gazon herstellen door gras bij te zaaien.

Gazon bemesten

Mest bevat belangrijke voedingsstoffen voor uw gazon. Op tijd bemesten zorgt ervoor dat uw gazon het hele jaar door mooi groen blijft. Om geen kwaliteitsverschil te zien, zorgen we ervoor dat het bemesten gestructureerd gebeurt en dat er geen plekken worden overgeslagen.

Kalk strooien gazon

Kalk zorgt ervoor dat uw gazon voedingsstoffen goed kan opnemen uit de bodem. Hierdoor wordt het gras sterker en het gaat mos en onkruid tegen! Heeft uw gazon last van een lage weerstand door een te lage pH-waarde? Dan is kalk strooien dé oplossing! Voordat we starten met kalk strooien, nemen we eerst een monster uit de bodem om de zuurtegraad van de bodem te meten. Als deze tussen de 5.5 en 6 ligt, starten we met kalk strooien. Kalk strooien doen we bij voorkeur in het vroege voorjaar omdat dat het beste resultaat geeft.

Mos bestrijden

Mos ontsiert uw gazon. Bovendien zorgt het ervoor dat gras minder makkelijk kan groeien. Voor een gezond gazon is het dus essentieel om mos tijdig te bestrijden. We bestrijden mos enerzijds door te verticuteren, maar ook door het strooien van kalk in het voorjaar.

Onkruid verwijderen uit gazon

Onkruid zoals klaver, paardenbloemen of weegbree kunnen uw gazon lelijk ontsieren. Onkruid heeft bovendien de vervelende eigenschap dat het zich razendsnel verspreid. Ook in het geval van onkruid geldt: als het eenmaal woekert, is het vrijwel niet meer bij te houden. Om dat te voorkomen kunt u onkruid het best in een zo vroeg mogelijk stadium verwijderen en het gazon goed (laten) bijhouden.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ons bedrijf is grashelder. Geen verrassingen, alleen een mooie tuin

Gazonschade herstellen

Hoe goed u uw gazon ook onderhoudt of laat onderhouden, er kan altijd gazonschade ontstaan. Bij gazonschade is het belangrijk om snel te handelen om verdere schade te voorkomen.

Emelten en engerlingen

Emelten zijn larven van de langpootmug. Engerlingen zijn larven van een bladsprietkever. Deze insecten zijn zeer schadelijk voor uw gazon. Ze eten namelijk van de wortels van gras waardoor het gras afsterft. U zult engerlingen en emelten in eerste instantie herkennen aan dorre, gele plekken in uw gazon, losliggende graspollen en uiteindelijk zal hun vraatzucht leiden tot grote kale plekken in uw grasmat.
Om emelten en engerlingen te bestrijden werken wij met kwalitatieve (biologische) bestrijdingsmiddelen.

Gazonschade door schimmels

Een andere veelvoorkomende vorm van gazonschade wordt veroorzaakt door schimmels. Rooddraad, dollarspot en sneeuwschimmel zijn enkele voorbeelden van schimmelziekten die uw gazon lelijk kunnen ontsieren. Iedere schimmelsoort heeft echter een andere oorzaak. Een te vochtig gazon, een tekort aan bepaalde voedingsstoffen of een stikstoftekort. Bij een schimmel in uw gazon is het dus essentieel om te bepalen met welke schimmel u te maken heeft en wat de oorzaak daarvan is. Pas dan kunt u de schimmel effectief bestrijden en uw gazon herstellen.

Gras maaien door hovenier

Gazononderhoud per kwartaal

Bent u op zoek naar een tuinman voor het onderhouden van uw gazon? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Onze ervaren tuinmannen zorgen ervoor dat uw gazon er weer in een handomdraai fraai, groen en gezond bijligt.

U kunt ons inhuren zo vaak als u wilt. Toch raden we aan om bepaald gazononderhoud periodiek te laten uitvoeren voor een optimaal resultaat. Om u daarvan een indicatie te geven, laat onderstaand schema zien welk gazononderhoud doorgaans plaatsvindt in welk seizoen.

Q1 (januari – maart)Q2 (april – juni)Q3 (juli – september)Q4 (oktober – december)
pH bodemtest en kalk strooienGrasmaaien (2x per week)Grasmaaien (max 4 cm)Grasmaaien (laatste keer eind november)
Gras maaienBemestenGras besproeienBemesten
Gras verticuterenGras besproeienBemestenGras verticuteren
BemestenKale plekken inzaaienGras beluchten
Gazonranden bijwerken

Gazononderhoud met goed gereedschap

Onze tuinmannen werken uitsluitend met professioneel gereedschap, zoals kwalitatieve grasmaaiers en goede verticuteermachines. Ook onze mestsoorten en andere voedingsstoffen voor het gazon zijn van premium kwaliteit.

Sterke punten van ons hoveniersbedrijf

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag

Spullen op uw gazon

Eén van de eerste zaken die wij aanpakken bij gazononderhoud (en die u zelf ook eenvoudig kunt uitvoeren) is het verwijderen van overtollige spullen op het gazon. Een zwembad, parasolvoet of andere voorwerpen kunnen ervoor zorgen dat het gras op die plek verstikt. Het gevolg? Verkleurde en/of kale plekken in het gazon.

Boom snoeien

Ongedierte op uw gazon

Heeft u last van ongedierte zoals een mol of woelmuizen in of rondom uw gazon? U kunt ze eenvoudig bestrijden met een (diervriendelijke) val. Het is absoluut noodzakelijk om snel in te grijpen omdat deze dieren je gazon compleet overhoop woelen. Hulp nodig bij het bestrijden van ongedierte in uw gazon? Wij helpen graag.

Offerte aanvragen voor gazononderhoud

Wilt u weten wat het kost om uw gazon door onze tuinmannen te laten onderhouden? Vraag hieronder geheel vrijblijvend een offerte op maat aan.
Liever eerst een adviserend gesprek of een bezoek op locatie? Neem dan contact met op ons via de contactgegevens hieronder.

Neem contact op

24/7 bereikbaar in heel Nederland

Olivierstraat 16
2021BL Haarlem
KVK: 74321286
BTW: NL859818275B01
Telefoonnummer: 06-40125121
E-mail: info@tuinmanconcurrent.nl