Tuin inrichten

Wie houdt er niet van genieten in een mooi verzorgde tuin? Toch kan een tuin inrichten een echte uitdaging zijn. Want kiest u voor bestrating of toch veel groen? En hoeveel onderhoud vergt dat dan? Wat als u een grote tuin moet inrichten of juist een kleine? De tuinmannen van Tuinman Concurrent hebben een passie voor tuinen én groene vingers. Wat uw wens of budget ook is: wij helpen u graag bij het realiseren van uw droomtuin!

Tuin inrichten: welke keuzes moet u maken?

Bij het inrichten van een tuin komt behoorlijk wat kijken. De hoeveel werk en de complexiteit van de werkzaamheden zijn afhankelijk van uw wensen. Wilt u een simpele tuin met alleen bestrating en wat plantenbakken? Of wilt u een weelderige tuin vol groen? Hieronder sommen we enkele basis beslissingen op die u moet maken als u een tuin gaat inrichten.

Tuinontwerp maken

Een tuin inrichten begint bij een ontwerp. Zo kunt u vooraf precies bepalen welke tuinonderdelen waar moeten komen. Niet alleen is dat handig als u daadwerkelijk gaat beginnen met het tuin inrichten; het dient tevens als boodschappenlijst waarmee u de materialen aanschaft. 

Een tuin ontwerp is meer dan alleen het indelen van de tuin. Er moet gelet worden op de stand van de zon, welke planten groeien in welk seizoen, bestrating, een verlichtingsplan en meer. Het is daarom aan te raden om een tuinontwerp te laten maken door een tuinman of tuinarchitect. Zij zijn opgeleid in het ontwerpen van tuinen en weten uw wensen perfect te vertalen in een passend ontwerp. 

Laat u een tuinontwerp maken door Tuinman Concurrent? Dan kunnen onze eigen hoveniers uw nieuwe tuin direct aanleggen!

Bestrating of gazon

De basis van uw tuin bestaat uit bestrating, een gazon of beide. Hierin zijn ontzettend veel mogelijkheden. Kiest u voor een echt gazon of kunstgras? Kiest u voor bestrating en zo ja, welke steensoort? Wilt u weinig onderhoud, maar wel een natuurlijke uitstraling behouden in uw tuin? Denk dan ook eens aan houten vlonders of een houten terras.

Beplanting

Een ander aspect wat natuurlijk niet mag ontbreken bij een tuin inrichten is de beplanting. Welke planten, bloemen, bomen en struiken wilt u graag terugzien in uw nieuwe tuin? Heeft u groene vingers of wilt u het liefst planten die weinig onderhoud vergen? 

Bloemen zijn een geweldige optie om kleur toe te voegen aan uw tuin. Een mooie boom biedt – naast een mooi aanzicht – ook schaduw. Of wat dacht u van een strakke heg die als schutting kan dienen? 

Is tuinieren niet uw hobby? Dan kunt u ook werken met mooie plantenbakken of natuurlijk een hovenier inhuren om uw tuin periodiek te onderhouden!

Overkapping

Een overkapping in de tuin is heerlijk als u in alle seizoenen buiten wilt kunnen zitten. In de zomermaanden biedt een overkapping beschutting tegen de zon, in de winter juist tegen kou en regen. Er zijn verschillende soorten overkappingen. Kies bijvoorbeeld voor een overkapping die aan uw woning vast staat, een terrasoverkapping, een vrijstaande overkapping, een pergola of prieel.

Tuinhuis

Heeft u een grote tuin in te richten en nog wat ruimte over? Overweeg dan zeker een tuinhuis. Een tuinhuis is ideaal voor het opbergen van spullen die u liever uit het zicht houdt, zoals fietsen, afvalcontainers, tuingereedschap en speelgoed. 

U kunt kiezen voor een kant-en-klaar tuinhuis, maar natuurlijk ook voor een op maat gemaakt tuinhuis, geheel in de stijl van uw tuin.

Vijver

Veel mensen willen een vijver in de tuin. Een vijver werkt rustgevend dankzij het kabbelende water, maar brengt ook leven in de tuin dankzij vissen en planten. Hoe groot (of klein) uw tuin ook is: een vijver kunt u aanleggen in alle soorten en maten en daardoor in vrijwel iedere tuin!

Verlichting

Een tuin kan eigenlijk niet zonder verlichting. U wilt immers kunnen zien waar u loopt of tijdens lange zomeravonden buiten kunnen zitten. Tuinverlichting is er binnen ieder budget en in allerlei soorten. Denk bijvoorbeeld aan ingebouwde spots, lantaarns of lampen met een bewegingssensor (handig tegen inbraak!). Bovendien is er tuinverlichting die zichzelf oplaadt in de zon. Zo verbruikt het geen extra stroom!

Schutting

Als u zorgeloos wilt kunnen genieten van uw tuin, is privacy belangrijk. Daarom mag een schutting niet ontbreken. Kiest u voor een natuurlijke tuinafscheiding in de vorm van een heg of klimop? Of voor een houten of kunststof schutting? Wij denken graag met u mee!

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ons bedrijf is grashelder. Geen verrassingen, alleen een mooie tuin

Werkzaamheden tuin inrichten

Een tuin inrichten omvat veel verschillende werkzaamheden. Hieronder een kleine selectie van de werkzaamheden die wij uitvoeren:

 • Grondwerkzaamheden
 • Tuin egaliseren
 • Terras aanleggen
 • Sierbestrating leggen
 • Beplanting
 • Aanleggen gazon (zowel graszoden als kunstgras)
 • Plaatsen van overkappingen en pergola’s
 • Plaatsen van hekwerk en schuttingen
 • Verzorgen van de erfafscheiding
 • Plaatsen van tuinverlichting
 • Vijver graven en inrichten.

Tuin inrichten uitbesteden

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen, komt er behoorlijk veel kijken bij een tuin inrichten. Niet zo gek dus dat veel mensen deze klus uitbesteden: 

 • Een tuinman heeft ervaring met het inrichten van tuinen en weet de klus snel te klaren.
 • Geen idee wat u met een verwilderde tuin of leeg kavel aan moet? Een tuinman wel!
 • Een tuinman kan uw wensen feilloos omzetten in een mooi tuinontwerp.
 • Een tuinman kan bovendien de tuin zelf voor u aanleggen!
 • Welke planten bloeien in welk seizoen? Een tuinman zorgt ervoor dat uw tuin er in ieder seizoen mooi bijligt.
 • Geen groene vingers? Een tuinman kan u helpen bij het inrichten van een onderhoudsvrije tuin of u helpen met het onderhoud van de tuin.
Boomstronk laten verwijderen

Soorten tuinen inrichten

Bij Tuinman Concurrent hebben we veel verschillende soorten tuinen ingericht. Denk aan een Oosterse tuin, Mediterrane tuin, klassieke tuin, moderne tuin, natuurlijke tuin, landelijke tuin, Engelse tuin, stadstuin, wellness tuin en meer!

Heeft u nog geen inspiratie? Wij helpen u graag!

Grote tuin inrichten

Bent u gezegend met een grote tuin? Dan heeft u bij het inrichten ervan volop keuzevrijheid. Toch weten veel mensen met een grote tuin niet zo goed wat ze met al die ruimte aan moeten. 

Een grote tuin inrichten begint vaak met grote beplanting, zoals bomen, struiken en/ of een gazon. Ook leent een grote tuin zich uitstekend voor verschillende hoekjes. Een mooi groot terras, een vijver, een prieeltje of een tuinhuis.

Kleine tuin inrichten

Een kleine tuin inrichten voelt vaak als een flinke uitdaging. Want hoe haalt u het maximale uit uw kleine tuin? De nr. 1 regel als u een kleine tuin inricht: prop hem niet te vol! Kies liever voor hoge planten en plaats deze zoveel mogelijk tegen de wanden. 

Spelen met hoogtes is ook een prima idee voor een kleine tuin. Een verhoogd terras of juist een zitkuil: het laat uw kleine tuin optisch groter lijken. Ook kunt u spelen met optisch bedrog door bijvoorbeeld een spiegel tegen een wand te plaatsen. Uw tuin lijkt direct dieper!

Rechthoekige tuin inrichten

Wilt u een smalle of rechthoekige tuin inrichten? Dan is het de kunst om deze breder te laten lijken. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. De eerste is om te werken met hoekjes. Door de tuin op de delen in zones onderbreekt het de lengte van de tuin. Dit doet u met plantenbakken en bijvoorbeeld een slingerend tuinpad, een terras of met cirkelvormen. 

Werk ook eens met hoogteverschillen in een rechthoekige tuin. Hierdoor wordt de nadruk minder gelegd op de lengte van de tuin. Ook kunt u beter kiezen voor een haag als tuinafscheiding. Wilt u júist de lengte van uw tuin benadrukken? Kies dan voor een houten schutting met horizontale planken.

Brede tuin inrichten

Bij een brede tuin inrichten wilt u juist diepte creëren. Zorg er in ieder geval voor dat de achterwand geen muur of opvallende schutting is. Die komt op u af. Onderbreek het liever met groen of een schutting in een neutrale, lichte kleur. Werk verder met diagonale lijnen en richt de tuin niet te vol in.

Tuin kind- of diervriendelijk inrichten

Heeft u kinderen of huisdieren? Wij kunnen u helpen om uw tuin kind- of diervriendelijk in te richten. We letten extra goed op vijvers en giftige planten. Uiteraard kunnen we ook speeltoestellen voor u plaatsen. Wilt u juist dieren aantrekken, zoals insecten? De juiste bloemen, struiken en planten zorgen voor een levendige tuin!

Sterke punten van ons hoveniersbedrijf

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag

Onderhoudsvriendelijke tuin inrichten

Wilt u zo min mogelijk onderhoud aan uw tuin? Op deze pagina leest u hoe u een onderhoudsvrije tuin inricht.

Tuin inrichten kosten

Bent u benieuwd wat een tuin inrichten kost? De exacte prijs is geheel afhankelijk van uw wensen, de grootte van uw tuin en de gekozen materialen. De prijzen voor het inrichten van een tuin lopen uiteen van zo’n € 400,- tot wel € 20.000,-. 

Wilt u graag een indicatie van de kosten voor het inrichten van een tuin? Onderstaand schema geeft u een richtlijn wat de verschillende elementen in een tuin kosten. Bij Tuinman Concurrent richten we tuinen in binnen ieder budget.

Tuin inrichtenGemiddelde kosten
Tuinman€ 40 per uur
Aanleggen gazon€ 7 – € 12 per m2
Beplanting€ 12 – € 35 per m2
Houten terras€ 75 – € 225 per m2
Vijver€ 1075 – € 39.975
Verlichting€ 75 – € 95 per m2
Tuinhuisje€ 185 – € 10.000
Pergola€ 775 – € 4975
Prieel€ 1100 – € 6250
Schutting€ 55 – € 175 per meter
Bestrating€ 47 – € 145 per m2

Wilt u goedkoop een tuin inrichten? Dan kiest u voor een tuin met alleen bestrating en beplanting. U bent dan gemiddeld € 75,- per m2 kwijt. Wilt u daarbovenop graag een overkapping en verlichting, dan betaalt u al snel € 100,- per m2. Kiest u voor een luxe tuin met een vijver en hardhout, dan betaalt u al snel zo’n € 250,- per m2.

Offerte tuin inrichten

Een tuin inrichten is maatwerk. Bent u benieuwd wat het kost om uw droomtuin te laten inrichten door de ervaren tuinmannen van Tuinman Concurrent? Vraag hieronder geheel vrijblijvend een offerte op maat aan. 

Liever eerst een adviserend gesprek of een bezoek op locatie? Neem dan contact met op ons via de contactgegevens hieronder.

Neem contact op

24/7 bereikbaar in heel Nederland

Olivierstraat 16
2021BL Haarlem
KVK: 74321286
BTW: NL859818275B01
Telefoonnummer: 06-40125121
E-mail: info@tuinmanconcurrent.nl