Coniferen snoeien

De conifeer is misschien wel de bekendste tuinafscheiding van Nederland. In tegenstelling tot veel andere hagen groeit de conifeer niet zo heel snel waardoor u deze slechts twee keer per jaar hoeft te snoeien. Daarentegen kan een conifeer wel enorm hoog worden (soms wel 10 meter)! In dit artikel delen we daarom al onze coniferen snoeien tips met u.

Jonge conifeer snoeien

Voor een coniferen haag geldt: hoe eerder u begint met snoeien, hoe voller de haag uiteindelijk wordt. Wacht u te lang met het snoeien van uw coniferen? Dan wordt het op een later moment lastig om de haag nog in model te snoeien.

Dus ook als u een recent geplante conifeer heeft, kunt u al beginnen met snoeien. Jonge scheuten van een conifeer zijn erg weerbaar en maken gemakkelijk zijscheuten aan.

Een gemiddelde coniferenhaag is 40 tot 60 cm breed en 170 tot 200 cm hoog. Is uw conifeer nog niet op hoogte? Begin dan met het snoeien van de zijkanten.

Wanneer coniferen snoeien?

Om een optimale groei te stimuleren moet uw conifeer 2x per jaar gesnoeid worden: in mei/juni en in augustus/september. 

Snoei uw coniferen nooit later dan september! Ze hebben dan niet voldoende tijd om te herstellen voor de winter.

Ook kunt u de conifeer het beste snoeien op een bewolkte dag. Fel zonlicht zorgt er namelijk voor dat de gesnoeide takken verbranden. Wilt u in de zomer uw coniferen snoeien? Doe dit dan bij voorkeur in de avond.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ons bedrijf is grashelder. Geen verrassingen, alleen een mooie tuin

Hoe vaak coniferen snoeien?

Een conifeer snoeit u 2x per jaar.

Hoe coniferen snoeien?

Bij een conifeer is het belangrijk dat u van tevoren controleert of er geen nestjes in de haag zitten. Coniferen zijn namelijk een geliefde broedplek voor vogels.

U kunt uw coniferen snoeien op het zicht. U kijkt dan vlak langs (of over) de coniferen om te zien of u recht snoeit. Bent u hier minder ervaren in? Dan kunt u een waterpas touwtje spannen langs de coniferen haag. Zo weet u zeker dat u recht snoeit. U kunt het coniferen snoeien natuurlijk ook uitbesteden aan een ervaren hovenier.

Een conifeer snoeien wordt ook wel een conifeer scheren genoemd. Een conifeer mag u namelijk niet te ver terugsnoeien! Snoei een conifeer nooit tot op de stam, maar maak voorzichtig een scherende beweging. U knipt maximaal 10 cm van de jonge scheuten af.

Als u uw conifeer in een (lichte) kegelvorm snoeit, krijgen alle takken voldoende zonlicht en wordt de groei van uw conifeer bevorderd. Doet u dat niet, dan krijgen de onderste takken te weinig zonlicht waardoor deze kaal worden.

Na het coniferen snoeien is het belangrijk dat u de conifeer veel water geeft. Ook is dit een goed moment om de conifeer te bemesten.

Boom snoeien

Coniferen snoeien gereedschap

Coniferen snoeien gaat een stuk sneller met het juiste gereedschap. U kunt daarbij kiezen uit onderstaande twee opties.

  • Een normale (hand) heggenschaar: het is wel essentieel dat deze vlijmscherp geslepen is.
  • Een elektrische heggenschaar. Vooral als u een grote coniferenhaag heeft, is met de hand snoeien onnodig vermoeiend.

Automatische heggenscharen werken op benzine of een accu. De accu variant is handig omdat u dan geen snoer heeft die in de weg hangt. Een automatische heggenschaar is makkelijker, maar veroorzaakt natuurlijk wel iets meer lawaai.

Naast gereedschap is het tijdens het coniferen snoeien ook belangrijk om een veiligheidsbril te dragen. Zo voorkomt u dat er houtsplinters in uw ogen terecht komen. Ook het dragen van beschermende handschoenen voorkomt splinters.

Coniferen snoeitips

Hieronder zetten we nog enkele handige snoeitips voor u op een rij:

  • Gebruik scherp gereedschap bij coniferen snoeien!
  • Een conifeer snoeit u bij voorkeur niet in de volle zon. De pas gesnoeide takken kunnen verbranden.
  • Wilt u snel klaar zijn met het opruimen van de gevallen takken en bladeren? Leg dan een stuk zeil onder uw conifeer.
  • Geef de haag na het snoeien altijd voldoende water en speciale voeding of bemesting om het herstel te bevorderen.

Sterke punten van ons hoveniersbedrijf

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag

Coniferen laten snoeien

Coniferen snoeien kan een intensieve klus zijn. Hoewel een conifeer niet per definitie heel snel groeit, is deze vaak wel erg hoog. Ook kunt u een conifeer tijdens het snoeien snel onherstelbaar beschadigen. 

Heeft u weinig tijd om uw coniferen te snoeien, is het snoeien te intensief of de conifeer lastig bereikbaar? Dan kunt u het snoeien van uw coniferen uitbesteden aan een tuinman van Tuinman Concurrent. 

Wij komen met professioneel gereedschap en hebben de snoeiklus binnen de kortste keren geklaard. Zo hoeft u zelf geen duur gereedschap aan te schaffen. Desgewenst nemen we ook de juiste bemesting en/of voedingsstoffen mee zodat uw coniferen er zeker weer een half jaar tegenaan kunnen!

Coniferen laten snoeien kosten

Bent u benieuwd wat het kost om uw coniferen te laten snoeien door een hovenier? Het gemiddelde uurtarief van tuinmannen bedraagt € 40,-.

Offerte coniferen snoeien

Overweegt u uw coniferen te laten snoeien door de ervaren tuinmannen van Tuinman Concurrent? Vraag hieronder geheel vrijblijvend een offerte op maat aan.

Wilt u liever eerst iemand spreken of een bezoek op locatie? Neem dan contact met ons op via de contactgegevens hieronder.

Neem contact op

24/7 bereikbaar in heel Nederland

Olivierstraat 16
2021BL Haarlem
KVK: 74321286
BTW: NL859818275B01
Telefoonnummer: 06-40125121
E-mail: info@tuinmanconcurrent.nl