Bomen kappen kosten

Soms staat een boom in de weg. Bijvoorbeeld omdat hij uit de kluiten gewassen groot is geworden, het zonlicht blokkeert of omdat u een andere bestemming heeft voor de plaats van de boom. Een boom kappen is echter een lastiger project dan u in eerste instantie denkt. Om schade aan de rest van uw tuin of uw woning te voorkomen is het verstandig om het kappen van bomen aan een professional over te laten. Maar wat kost een boom kappen nu eigenlijk? Tuinman Concurrent zet alle prijzen overzichtelijk voor u op een rijtje.

Kosten bomen kappen

De kosten voor bomen kappen kunnen nogal uiteenlopen. Zo is een relatief jonge boom eenvoudiger te kappen dan een oude eik. De bomen kappen prijs is vooral afhankelijk van de dikte van de stam en de hoogte van de boom, zoals u in onderstaande tabel zult zien.

Boom kappenOmvang boomHoogte boomBoom kappen kosten
Kleine boom kappenTot 20 cmTot 6 meter€ 350,-
Middelgrote boom kappen20 – 35 cm6 – 8 meter€ 575,-
Grote boom kappen> 35 cm> 8 meter€ 800,-
Boomstronk verwijderen (boom rooien)€ 60,- tot € 85,-

Boom verwijderen kosten bestaan voor 50% uit arbeidskosten (uurtarief tuinman) en voor 50% uit materiaalkosten (kettingzaag, hoogwerker).

Boom rooien kosten

Als u uw boom laat kappen, blijft er een boomstronk en wortelstelsel achter. Dit kan geen kwaad, want de natuur breekt de stronk vanzelf af. Dit duurt echter jaren. Als u op de plek van de boom een gazon wilt aanleggen of bestrating wilt plaatsen, is het aan te raden om ook de boomstronk en wortels te laten verwijderen. Dit heet bomen rooien.

Als u benieuwd bent naar boom rooien kosten, berekent u de prijs voor het kappen van de boom + € 60,- tot € 85,- voor het verwijderen van de stronk.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ons bedrijf is grashelder. Geen verrassingen, alleen een mooie tuin

Bomen kappen: kosten opbouw

De prijzen voor bomen kappen in bovenstaande tabel zijn richtprijzen. Uiteraard is de exacte prijs afhankelijk van een aantal factoren.

Standplaats van de boom

De standplaats van de boom is een factor die meeweegt in de prijs. Hoe lastiger de boom te bereiken is voor de tuinman, hoe langer de werkzaamheden duren en hoe hoger uiteindelijk de prijs. Om vervelende verrassingen achteraf te voorkomen is het daarom slim om een foto van de boom mee te sturen als u een offerte aanvraagt.

De grootte van de boom

Vanzelfsprekend is de grootte van de boom bepalend voor de kosten voor het kappen ervan. Een hele grote of dikke boom kappen is altijd complexer en tijdrovender dan een relatief jonge boom kappen. Vandaar dat de prijzen voor bomen kappen variëren van zo’n € 350,- tot wel € 800,-.

Werkwijze kappen boom

De manier waarop de boom gekapt wordt, bepaalt voor een groot deel de prijs. Zo zijn er grofweg 3 manieren om een boom te kappen:

  • Boom vellen: de boom wordt in één keer bij de grond afgezaagd. Dit is de goedkoopste en snelste manier van een boom kappen. Dit kan echter alleen als er voldoende ruimte is om de boom veilig te laten vallen.
  • Klimtechniek: als er onvoldoende ruimte is om de boom in zijn geheel te laten vallen, zal de tuinman gebruik maken van de klimtechniek. Hij klimt in de boom en zaagt deze van bovenaf deel voor deel af.
  • Met een hoogwerker: als de boom oud of ziek is, kan het gevaarlijk zijn om in de boom te klimmen. Niet alle takken zijn namelijk even sterk en betrouwbaar. Het inhuren van een hoogwerker is dan de enige optie om de boom op een veilige manier te kappen. Dit is tevens de duurste optie omdat bovenop de kosten voor het boom kappen ook de huurkosten voor de hoogwerker komen. Als de boom zeer slecht bereikbaar is, kan het inhuren van een hoogwerker soms ook noodzakelijk zijn.

Het achtergebleven hout

Een boom kappen levert veel resthout op. U kunt het hout bewaren voor eigen gebruik! Denk aan mooie houtblokken om de kachel te stoken in de winter of u kunt het hout laten versnipperen voor uw tuinpad. Maar u kunt het hout natuurlijk ook laten afvoeren. Als de tuinman het hout moet afvoeren, betaalt u daar een meerprijs voor. Wilt u besparen op de kosten, dan kunt u ervoor kiezen om het hout zelf af te voeren.

Boomstronk laten verwijderen

Kosten vergunning boom kappen

Een ander kostenplaatje zijn de kosten voor een vergunning voor boom kappen. In sommige gemeenten heeft u geen vergunning nodig, maar bij andere gemeenten zult u moeten betalen voor het aanvragen van deze vergunning. Meestal is het wel of niet nodig hebben van een vergunning afhankelijk van de dikte van de boom.
Uit landelijk onderzoek blijkt dat de gemiddelde kosten voor een kapvergunning (tegenwoordig ook wel omgevingsvergunning genoemd) tussen de € 80,- en € 90,- liggen. 

In de gemeente Amsterdam liggen de prijzen iets hoger. Zo betaalt u voor een kapvergunning voor 1 tot 5 bomen € 130,-. Afhankelijk van het aantal bomen kan dit oplopen tot € 479,-. 

‘Kan ik de vergunning niet laten zitten om kosten te besparen’, horen wij regelmatig. Weet dat de boetes voor het illegaal kappen van bomen (vooral als deze bomen monumentaal zijn) op kunnen lopen tot enkele duizenden euro’s. Dit is een risico dat u niet wilt nemen.

Sterke punten van ons hoveniersbedrijf

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag

Offerte boom kappen

Overweegt u uw boom of bomen te laten kappen door de ervaren tuinmannen van Tuinman Concurrent? Vraag hieronder geheel vrijblijvend een offerte op maat aan.

Wilt u liever eerst iemand spreken of een bezoek op locatie? Neem dan contact met ons op via de contactgegevens hieronder.

Neem contact op

24/7 bereikbaar in heel Nederland

Olivierstraat 16
2021BL Haarlem
KVK: 74321286
BTW: NL859818275B01
Telefoonnummer: 06-40125121
E-mail: info@tuinmanconcurrent.nl