Beukenhaag snoeien

Heeft u een prachtige beukenhaag in de tuin staan? U bent zeker niet de enige! Dankzij zijn rijke kleuren en mooi vol blad is deze haagsoort erg populair in Nederland. Voor een optimale groei is het nodig om de beukenhaag twee keer per jaar te snoeien: in juni en september. Hieronder geven we u alle tips voor het snoeien van uw beukenhaag.

Over de beukenhaag

De beukenhaag is een ontzettend populaire haag in Nederland. Niet zo vreemd, want deze haag is prachtig van kleur en behoudt zijn blad! De haag is namelijk zeer wintervast en zo geniet u zelfs in de koude maanden van volop privacy in de tuin.

In het voorjaar en de zomer is de beukenhaag vol groen van kleur. In de herfst kleuren de bladeren oranje en in de winter bruin. De beukenhaag groeit zo’n 40 – 60 cm per jaar en moet daarom zeker 2x per jaar gesnoeid worden.

Verschil tussen beukenhaag en haagbeuk

De beukenhaag wordt vaak verward met de haagbeuk. Toch zijn dit twee verschillende planten. Hoe u een beukenhaag kunt herkennen?

  • De beukenhaag behoudt zijn blad in de winter. De haagbeuk verliest zijn blad in de wintermaanden.
  • De beukenhaag heeft een glad blad. De haagbeuk een blad met ‘tandjes’.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ons bedrijf is grashelder. Geen verrassingen, alleen een mooie tuin

Jonge beukenhaag snoeien

Een haag moet mooi vol begroeid zijn. Daarom is het belangrijk om een jonge beukenhaag sterk terug te snoeien. Hoe eerder u hiermee begint, hoe voller uiteindelijk de haag. Wees dus niet terughoudend hierin. Minimaal 2x per jaar snoeien is de richtlijn en u mag terugsnoeien tot ongeveer de helft van de haag. Pas als er genoeg zijtakken zijn ontstaan, kunt u de haag in de hoogte laten groeien.

Tussendoor kunt u natuurlijk bijsnoeien om de beukenhaag mooi strak te houden. Door de jonge beukenhaag te snoeien stimuleert u de aanmaak van nieuwe vertakkingen onderaan de heg. Dit zorgt uiteindelijk voor een volle, mooi gesloten haag.

Wanneer beukenhaag snoeien?

Wij krijgen regelmatig de vraag: wanneer kan ik de beukenhaag snoeien? De eerste keer beukenhaag snoeien doet u in juni. Een ezelsbruggetje is om te snoeien vóór de langste dag van het jaar (21 juni). Na half juni schieten de meeste hagen namelijk nog één keer uit. De tweede keer snoeien gebeurt in september of oktober. In ieder geval ruimschoots voor de winter. 

Tip: de eerste snoeibeurt in juni is tevens een goed moment om uw beukenhaag te bemesten.

Hoe vaak beukenhaag snoeien?

Een beukenhaag snoeit u 2x per jaar.

Beukenhaag snoeien

Hoe haagbeuk snoeien?

Veel mensen snoeien een beukenhaag op het zicht. Dat betekent dat u vlak langs en over de haag kijkt om te zien of u recht snoeit. Toch is dit niet altijd even makkelijk. Een foutje is zo gemaakt. Een handige tip is om een touwtje langs de beukenhaag te spannen met een waterpas. Zo weet u zeker dat u recht snoeit. U kunt het snoeien van de beukenhaag natuurlijk ook uitbesteden aan een ervaren hovenier.

Verder is het belangrijk dat u de bovenkant van de beukenhaag iets smaller snoeit dan de rest van de haag. Zo zorgt u ervoor dat de hele haag voldoende zonlicht krijgt.

Haagbeuken snoeien gereedschap

Beukenhagen snoeien gaat een stuk eenvoudiger en sneller met het juiste gereedschap. Er zijn grofweg twee opties.

  • Bent u minder ervaren in het snoeien van een beukenhaag? Dan kan het slim zijn om met de hand te snoeien. Een scherp geslepen heggenschaar voldoet prima.
  • Heeft u iets meer ervaring in het snoeien van een heg? Dan bent u sneller klaar met een elektrische heggenschaar. Vooral als u een grote haag heeft, is met de hand snoeien onnodig vermoeiend.

Automatische heggenscharen werken op benzine of een accu. De accu variant is handig omdat u dan geen snoer heeft die in de weg hangt. Een automatische heggenschaar is makkelijker, maar veroorzaakt natuurlijk wel iets meer lawaai.

Naast gereedschap is het tijdens het beukenhaag snoeien ook belangrijk om een veiligheidsbril te dragen. Zo voorkomt u dat er houtsplinters in uw ogen terecht komen. Ook het dragen van beschermende handschoenen voorkomt splinters.

Snoeitips haagbeuk

Hieronder zetten we nog enkele handige snoeitips voor u op een rij:

  • Gebruik scherp gereedschap. Werken met bot gereedschap is niet alleen zwaarder, het resultaat wordt ook minder mooi.
  • Een beukenhaag snoeit u bij voorkeur niet in de volle zon. Het blad kan dan verbranden en bruin verkleuren.
  • Snoeien gaat het makkelijkst van onder naar boven.
  • Wilt u snel klaar zijn met het opruimen van de gevallen takken en bladeren? Leg dan een stuk zeil onder uw heg.
  • Geef de haag na het snoeien altijd voldoende water en speciale voeding om het herstel te bevorderen.

Sterke punten van ons hoveniersbedrijf

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag

Heg laten snoeien

Een beukenhaag snoeien is een intensieve klus. Vooral als u veel meter haag heeft staan. Ook wanneer uw beukenhaag zo hoog is dat u een trap nodig heeft bij het snoeien is dit fysiek erg zwaar.

Heeft u weinig tijd om uw beukenhaag te snoeien, of is het snoeien te intensief of lastig? Dan kunt u het snoeien van uw beukenhaag uitbesteden aan een tuinman van Tuinman Concurrent.

Wij komen met professioneel gereedschap en hebben de snoeiklus binnen de kortste keren geklaard. Zo hoeft u zelf geen duur gereedschap aan te schaffen. Desgewenst nemen we ook de juiste bemesting en/of voedingsstoffen mee zodat uw beukenhaag er zeker weer een half jaar tegenaan kan!

Heg laten snoeien kosten

Bent u benieuwd wat het kost om uw beukenhaag te laten snoeien door een hovenier? Het gemiddelde uurtarief van tuinmannen bedraagt € 40,-.

Offerte beukenhaag snoeien

Wilt u uw beukenhaag laten snoeien door de ervaren tuinmannen van Tuinman Concurrent? Vraag hieronder geheel vrijblijvend een offerte op maat aan.

Wilt u liever eerst iemand spreken of een bezoek op locatie? Neem dan contact met ons op via de contactgegevens hieronder.

Neem contact op

24/7 bereikbaar in heel Nederland

Olivierstraat 16
2021BL Haarlem
KVK: 74321286
BTW: NL859818275B01
Telefoonnummer: 06-40125121
E-mail: info@tuinmanconcurrent.nl