Onderhoudsvrije tuin

Zit u graag in de tuin, maar heeft u geen tijd om de tuin te onderhouden? Of heeft u simpelweg geen groene vingers? Dan is een onderhoudsvrije tuin wellicht de oplossing! Daarbij moet er wel gezegd worden dat een onderhoudsvrije tuin nooit 100% onderhoudsvrij is. Dat bestaat namelijk niet. Maar met een slimme tuininrichting en de juiste materialen kunt u het onderhoud wel tot een minimum beperken. En wees gerust: een onderhoudsvrije tuin betekent echt alleen maar betegeling.

Voor wie is een onderhoudsvrije tuin geschikt?

Een onderhoudsvrije tuin is geschikt voor iedereen die vooral wil genieten van een tuin, maar niet vrolijk wordt van onkruid plukken en gras maaien. Is tuinieren niet bepaald uw hobby? Dan is een onderhoudsvrije tuin een uitstekende oplossing om tóch te kunnen genieten van een prachtige tuin. 

Een onderhoudsvrije tuin wordt bovendien steeds populairder. Onze levens zijn zo druk dat we na een lange dag werken echt geen zin meer hebben om bloembedden te schikken. Een hovenier kan u helpen met het ontwerpen en aanleggen van een onderhoudsvrije tuin. Zo kunt u lekker de beentjes omhoog leggen en genieten van een goed glas wijn onder de ondergaande zon.

Onderhoudsvrije tuin ontwerpen

Een onderhoudsvrije tuin vraagt om wat denkwerk. Vooral als u er écht zo min mogelijk onderhoud aan wilt hebben. Een hovenier begint daarom altijd met een tuinontwerp. 

In dit tuinontwerp kunt u precies aangeven welke elementen en materialen u graag terugziet in uw tuin. De hovenier zal het uitwerken op een onderhoudsvrije manier. Uiteraard wordt hierbij rekening gehouden met uw wensen en budget.
Vervolgens kunt u ervoor kiezen om de hovenier ook meteen de tuin te laten aanleggen. Het tuinontwerp is een kant-en-klare handleiding en boodschappenlijst voor het aanleggen van uw onderhoudsvrije tuin. Voorbereiding is het halve werk, noemen we dat.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ons bedrijf is grashelder. Geen verrassingen, alleen een mooie tuin

Onderhoudsvrije tuin aanleggen

Als u op zoek bent naar een onderhoudsvrije voortuin of achtertuin, zult u het aanleggen ervan waarschijnlijk ook willen uitbesteden. Bij Tuinman Concurrent leggen we al ruim 25 jaar tuinen aan door heel Nederland, en de laatste jaren ook steeds vaker onderhoudsvrije tuinen. 

Een onderhoudsvrije tuin aanleggen is een behoorlijke klus. Als u het namelijk meteen goed wilt aanpakken, moet in feite de hele tuin opnieuw aangelegd worden. Zo zal de beplanting moeten worden aangepast, zal er worteldoek onder de tegels moeten worden gelegd om onkruid te voorkomen en zal zelfs uw houten schutting moeten plaatsmaken voor een onderhoudsvrije variant. 

Door het aanleggen van de tuin uit te besteden aan een ervaren hovenier, kunt u erop vertrouwen dat het eindresultaat mooi en professioneel wordt én jarenlang meegaat. Ook kan de hovenier u alle tips meegeven zodat u zo min mogelijk tijd kwijt bent aan het onderhoud.

Besteedt u het aanleggen van uw onderhoudsvrije tuin uit aan Tuinman Concurrent? Dan zien de stappen er globaal uit als volgt:

 • Tuin leeghalen. Zoals hierboven al uitgelegd begint het aanleggen van een onderhoudsvrije tuin met een compleet lege tuin. Wij halen de tuin leeg en voeren desgewenst alle materialen af. Wilt u kosten besparen? Dan kunt u het afvoeren van de materialen ook zelf doen. Of wat dacht u van recyclen of verkopen via Marktplaats!
 • Materialen aanschaffen. Met het tuinontwerp en uw wensen op zak, weten onze hoveniers precies welke materialen zij moeten aanschaffen om uw onderhoudsvrije tuin volledig in te richten.
 • Inrichten van de basis. Voordat het échte aanleggen kan beginnen, wordt uw tuin helemaal voorbereid. Zo vervangen wij (wanneer nodig) de grond, plaatsen worteldoek om onkruid te voorkomen en leggen alvast de elektriciteit aan voor de tuinverlichting.
 • Onderhoudsvrije tuin aanleggen! Als de tuin helemaal voorbereid en geëgaliseerd is, gaan wij hard aan het werk om uw droomtuin te realiseren. Achteraf krijgt u natuurlijk alle benodigde tips mee!
Tuinontwerp

Welke planten vergen weinig onderhoud?

Veel mensen denken nog steeds dat planten niet thuishoren in een onderhoudsvrije tuin. Dit is alles behalve waar! Er zijn namelijk genoeg zo goed als onderhoudsvrije planten, onderhoudsvrije bomen en onderhoudsvrije struiken. 

Droomt u van een onderhoudsvrije wilde tuin? Eentje vol groen? Dan kunt u het best kiezen voor vaste planten. Deze planten hoeft u niet ieder jaar opnieuw te planten, en gaan dus jarenlang mee.

Deze onderhoudsvrije planten zorgen voor een beetje kleur in uw tuin:

 • Lavendel
 • Margrieten
 • Geraniums

Deze planten zijn ideaal als u een moderne onderhoudsvrije tuin wilt:

 • Siergras

Wilt u een onderhoudsvrije heg? Kies dan voor:

 • Taxus

Deze haag groeit namelijk erg traag. Zo hoeft u minder vaak te snoeien!

Onderhoudsvrije border

Borders met beplanting staan leuk in iedere tuin. Bij onderhoudsvrije tuinen is het de kunst om borders te voorzien van zogeheten bodembedekkers. Deze planten groeien zo dicht dat onkruid nauwelijks de kans krijgt om te groeien.

De ideale planten voor een onderhoudsarme border zijn de maagdenpalm, ooievaarsbek, kattenkruid, dikkemanskruid, dwergmispel en de klimop. Onderhoudsvrije borders zijn ook een zeer geschikte oplossing voor een onderhoudsarme voortuin. Zo is het aanzicht van uw woning tóch leuk en groen, terwijl u er nauwelijks werk aan heeft.

Sterke punten van ons hoveniersbedrijf

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag

Onderhoudsvrij schutting

Ook in een onderhoudsvrije tuin wilt u natuurlijk privacy. De meeste mensen kiezen voor een houten schutting, maar dit heeft wel degelijk onderhoud nodig. Het moet namelijk periodiek gebeitst en behandeld worden tegen vocht en insecten. 

Een voorbeeld van een onderhoudsvrije schutting is een hardhouten schutting. Hardhout heeft een langere levensduur en ook minder onderhoud nodig. Natuurlijk kunt u ook kiezen voor kant-en-klare onderhoudsvrije tuinschermen van kunststof.

Onderhoudsvrije vijver

Wij krijgen regelmatig de vraag of er ook onderhoudsvrije vijvers bestaan, maar dit is erg lastig. Veel mensen vergissen zich erin hoeveel onderhoud een vijver vergt. Wilt u toch genieten van water in uw tuin? Kies dan bijvoorbeeld voor een waterschaal waar vogels uit kunnen drinken of een mooie fontein.

Onderhoudsvrije tuin tegels

Bij een onderhoudsvrije tuin denken mensen meteen aan tuintegels. Toch zijn niet alle tegels onderhoudsvrij. De voegen raken vaak begroeid met onkruid en algen zorgen voor een groene aanslag. 

Wilt u onderhoudsvrije terrastegels of tuintegels? Kies dan voor een grote tegel waarvan u de voegen kunt opvullen met voegmiddel. Zo krijgt onkruid geen kans!
Keramische of granieten tegels zijn ook een ideale onderhoudsvrije tuintegel omdat de toplaag zo hard is dat deze nauwelijks vuil kan worden.

Onderhoudsvrij gazon

Een gazon vergt ontzettend veel onderhoud. Maaien, bemesten, kalk strooien, verticuteren en besproeien. Wilt u liever een onderhoudsvrij gazon? Kies dan voor kunstgras. 

Tegenwoordig is kunstgras zo mooi dat het haast niet meer van echt te onderscheiden is. Daarnaast is het verkrijgbaar in allerlei kleurtinten zodat u een grassoort kunt kiezen die perfect past in uw droomtuin.

Onderhoudsvrije tuin ideeën & tips

Wilt u het maximale halen uit uw onderhoudsvrije voortuin of achtertuin? Tuinman Concurrent heeft nog enkele handige onderhoudsvrije tuin ideeën op een rijtje gezet.

 • Bij een onderhoudsvrije tuin kan het slim zijn om de oude grond te vervangen door zandgrond. In zandgrond groeit nauwelijks iets waardoor dus ook onkruid geen kans krijgt. Ook is zandgrond een prima basis voor terrastegels.
 • Als u dan toch tuintegels, terrastegels of grind legt, plaats dan altijd eerst een worteldoek om onkruidvorming tegen te gaan.
 • Wilt u een natuurlijk tuinpad creëren? Gebruik boomschors! Het fijne aan boomschors is tevens dat het regenwater makkelijk doorlaat.
 • Een boom is altijd leuk in een onderhoudsvrije tuin. Behalve wat blad dat u in de herfst met een bladblazer wegblaast en opharkt, heeft u aan een boom doorgaans weinig onderhoud. Een boom zorgt voor groen én het is meteen een natuurlijke schaduwplek.

Kosten onderhoudsvrije tuin

Bent u benieuwd naar de kosten van een onderhoudsvrije tuin? Of wilt u het liefst een goedkope onderhoudsvrije tuin? Dat is uiteraard geheel afhankelijk van uw wensen. Een hovenier als Tuinman Concurrent kan u hierin adviseren en berekenen welke wensen mogelijk zijn binnen uw budget. 

Om u toch een indicatie te geven, zetten we hieronder enkele kosten van een onderhoudsvrije tuin op een rijtje.

Klus of productGemiddelde prijs
Uurtarief hovenier€ 40,-
Tuinontwerp onderhoudsvrije tuin€ 95,- tot € 950,-
Tuin aanleggen€ 50,- tot € 375,- per m2 of uurtarief hovenier
Bestrating€ 45,- tot € 175,- per m2
Kunstgras€ 10,- tot € 37,50 per m2
Onderhoudsvrije schutting€ 52,- tot € 265,- per m2

Offerte onderhoudsvrije tuin

Een onderhoudsvrije tuin aanleggen is een flinke klus. Maar eenmaal uitgevoerd kunt u daarna zorgeloos genieten van uw nieuwe tuin. Bent u benieuwd wat het kost om uw nieuwe tuin te laten aanleggen door de ervaren tuinmannen van Tuinman Concurrent? Vraag hieronder geheel vrijblijvend een offerte op maat aan. 

Ook kunt u bij ons terecht voor het kleine beetje onderhoud dat uw onderhoudsvrije tuin tóch nodig heeft.

Wilt u liever eerst iemand spreken of een bezoek op locatie? Neem dan contact met ons op via de contactgegevens hieronder.

Neem contact op

24/7 bereikbaar in heel Nederland

Olivierstraat 16
2021BL Haarlem
KVK: 74321286
BTW: NL859818275B01
Telefoonnummer: 06-40125121
E-mail: info@tuinmanconcurrent.nl