Tuin egaliseren

Een goed verzorgde tuin ligt er mooi strak bij. Begint uw tuin verzakkingen en kuilen te vertonen? Dan is het slim om uw tuin te egaliseren. Niet alleen voor het zicht, maar ook om problemen in de toekomst te voorkomen. Wilt u weten hoe een tuin egaliseren werkt? En wat de kosten zijn? Tuinman Concurrent heeft alles over de tuin egaliseren voor u op een rijtje gezet.

Waarom een tuin egaliseren?

Om ernstige verzakkingen in de toekomst te voorkomen is het belangrijk dat u uw tuin op tijd egaliseert als u hobbels of kuilen ziet. Een niet-geëgaliseerde tuin kan bovendien problemen krijgen met de afwatering. 

Een tuin egaliseren kan ook andere redenen hebben:

 • Tuin egaliseren voor gras.
 • Tuin egaliseren voor een terras.
 • Tuin egaliseren voor bestrating of aanleggen oprit.
 • Tuin egaliseren voor aanleggen nieuwe tuin.
 • Tuin egaliseren na verwijderen vijver. 

Of wat dacht u van het aanleggen of renoveren van uw tuin? Dan is het wel zo mooi om met een vlakke ondergrond te beginnen!

Tuin frezen en egaliseren

Als u uw tuin wilt egaliseren voor een gazon, is het essentieel dat de grond goed bewerkbaar is. De grond moet korrelig aanvoelen en dus een fijne structuur hebben. Een harde, stugge ondergrond is moeilijk te egaliseren en ook niet geschikt om een gazon op aan te leggen. De wortels van het gras kunnen dan namelijk niet door de harde grond heendringen. Bovendien bevat een harde ondergrond te weinig zuurstof.

Uw tuin frezen en egaliseren is de oplossing! Wij bewerken de grond met een frees. Dit is een machine met messen die met grote kracht inslaan op de grond. Als de bodem is gefreesd, kunnen wij deze makkelijker egaliseren en ontstaat een mooie, vruchtbare basis voor uw gazon.

Waarom Tuinman Concurrent

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ons bedrijf is grashelder. Geen verrassingen, alleen een mooie tuin

Tuin omspitten en egaliseren

Een tuin omspitten is een intensieve vorm van grondbewerking, maar slim om te doen als u een gazon wilt aanleggen op een harde ondergrond. De tuin omspitten en egaliseren zorgt ervoor dat de verschillende grondlagen gemengd worden waardoor de grond weer vruchtbaar is én meer zuurstof bevat.

Hoe tuin egaliseren?

Bent u benieuwd hoe een tuin egaliseren in zijn werk gaat? De hoveniers van Tuinman Concurrent hebben een overzichtelijk stappenplan voor u gemaakt.

Stap 1: Let op de timing

Voor het egaliseren van de tuin is het belangrijk dat de grond niet te nat is. Het is dus slim om de weersvoorspelling in de gaten te houden.

Stap 2: Tuin en grond leeghalen

Een tuin egaliseren vraagt om overzicht. Alle obstakels moeten daarom verwijderd worden uit de tuin. Denk aan meubilair, planten, bladeren, onkruid en losse rommel. Maar ook de grond moet vrij zijn van takken, stenen en wortels. Daarvoor gebruiken we – wanneer dat nodig is – een graafmachine.

Stap 3: Markeren van de grond

Om de grond mooi gelijk te maken, markeren we het stuk grond dat geëgaliseerd moet worden met paaltjes en touw. Zo kunnen we eenvoudig meten of de grond na het egaliseren overal even hoog is. We beginnen met egaliseren op het hoogste punt in uw tuin.

Stap 4: Grond toevoegen

Een tuin egaliseren begint bij het ophogen van de kuilen en verzakkingen. Dit doen we uiteraard door grond toe te voegen. Het is handig als we vooraf weten wat het doel van het stuk grond wordt. Wilt u de tuin egaliseren voor een gazon, dan gebruiken we aarde met een mix van bemesting en voedingsstoffen zodat het gras straks mooi groeit. Wilt u de tuin egaliseren voor een terras? Dan kunnen wij wit zand gebruiken. De grond hoeft immers niet vruchtbaar te zijn. Liever niet zelfs, want dat zorgt alleen maar voor onkruid.

Stap 5: Grond egaliseren

Zodra de grond is aangevuld, verspreiden wij het met een hark tot de hoogte overal gelijk is. Hierna stampen wij de grond aan met een roller of wals om alles stevig aan te drukken. Als u uw tuin egaliseert voor het aanleggen van een gazon, zullen wij het hierna nog lichtjes harken.

Stap 6: Grond laten rusten

Voordat wij beginnen met het aanleggen van een gazon, terras of betegeling, moet de grond minimaal 48 uur rusten. Ook mag de grond niet uitdrogen, dus besproei het af en toe met wat water.

Tuin aanleggen

Tuin egaliseren met de hand

Een tuin egaliseren met de hand is alleen te doen als het een klein oppervlak van enkele vierkante meters betreft. Een grote tuin egaliseren doen wij altijd machinaal.

Tuin egaliseren machine huren

Als u de tuin laat egaliseren door een hovenier als Tuinman Concurrent, nemen wij zelf alle machines mee om de klus te klaren. Gaat u zelf uw tuin egaliseren? Dan kunt u een tuin egaliseren machine huren bij de grotere bouwmarkten.

Gazon egaliseren met trilplaat

Veel mensen denken ten onrechte dat ze een gazon kunnen egaliseren met een trilplaat. Dit is echter ten zeerste af te raden omdat dit de bodem zó dicht stampt dat er geen planten of gras meer kan groeien.

Zelf tuin egaliseren of uitbesteden?

U kunt uw tuin prima zelf egaliseren. Toch zijn er tal van redenen waarom u deze klus beter kunt uitbesteden aan een hovenier.

 • De tuin egaliseren is een fysiek zware klus.
 • Een tuin egaliseren vraagt om vakkennis. Stampt u de grond te hard aan, dan kan geen plant of gras meer groeien.
 • Een hovenier heeft de juiste machines om de klus te klaren. Zelf moet u deze machines meestal huren.
 • Tuinman Concurrent kan uw tuin niet alleen egaliseren, maar ook opnieuw voor u aanleggen en onderhouden. Zo heeft u nergens omkijken naar!

Sterke punten van ons hoveniersbedrijf

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag

Tuin egaliseren kosten

Voordat u de beslissing maakt of u uw tuin wilt laten egaliseren, wilt u natuurlijk weten wat de kosten zijn voor tuin egaliseren. Wij hebben alle kosten overzichtelijk voor u op een rijtje gezet, inclusief de tuin egaliseren prijs per m2.

WerkzaamhedenKosten
Tuin uitgraven en ophogen€ 12,50 – € 20 per m2
Tuin egaliseren€ 2 – € 5 per m2
Terugplaatsen bestrating€ 17,50 – € 21,50 per m2
Afvoeren van zand en puin€ 32,50 – € 50 per m3
MateriaalKosten
Ophoogzand€ 17 per kuub
Tuinaarde€ 27 per kuub
Puin voor opvullen vijver€ 70 per kuub

Als u een offerte opvraagt, is het handig om alvast zoveel mogelijk relevante informatie te verschaffen. Zo krijgt u een passend prijsvoorstel op maat. Vermeld bijvoorbeeld:

 • Het aantal m2 dat geëgaliseerd moet worden.
 • Het soort bodem.
 • Welke materialen u eventueel zelf al heeft gekocht.

Offerte aanvragen tuin egaliseren

Wilt u uw tuin laten egaliseren door Tuinman Concurrent? En weten wat dat u gaat kosten? Vraag hieronder geheel vrijblijvend een offerte op maat aan.

Wilt u liever eerst iemand spreken of een bezoek op locatie? Neem dan contact met ons op via de contactgegevens hieronder.

Neem contact op

24/7 bereikbaar in heel Nederland

Olivierstraat 16
2021BL Haarlem
KVK: 74321286
BTW: NL859818275B01
Telefoonnummer: 06-40125121
E-mail: info@tuinmanconcurrent.nl