Tuin egaliseren

Het komt natuurlijk voor dat er onregelmatigheden zijn in een tuin, deze afwijkingen kunnen worden aangepakt door het egaliseren van de tuin. Door corrosie en verplaatsing van grondmateriaal is er een goede kans dat een niet-onderhouden tuin vrij veel kuilen en verzakkingen is gaan vertonen. Door het aanbrengen van aarde, zand en eventueel verstevigend materiaal kan u een rechtlijniger oppervlakte maken als er kuilen en oneffenheden zijn in uw tuin.

Dit is doorgaans nodig voor het bestraten van uw tuin of andere werkzaamheden zoals het plaatsen van schuttingen, het aanleggen van een terras en bij sommige vijvers. De kosten hiervoor zullen afhangen van de oppervlakte van uw tuin of te egaliseren gedeelte en de omstandigheden van de beginsituatie.

In eerste instantie wordt er een prijs berekend op basis van het aan te voeren volume van tuinaarde of ander vullend materiaal. Daarnaast worden er arbeidskosten berekend. Vervolgens hangt de prijs af van uw verdere wensen voor de bestemming, het aanleggen van een gazon of grasveld is minder prijzig dan een terras aanleggen. In bepaalde gevallen is er bovendien grondig voorwerk nodig. Een tuin ophogen of egaliseren kan wel degelijk een arbeidsintensief proces zijn.

Een boom verwijderen is niet zo lastig als wel eens wordt gedacht, echter komt er wel het een en ander bij kijken. Je zal in de boom moeten klimmen met een speciaal werktuig. Dit stelt je in staat om van boven naar onder te werken. Door stuk voor stuk van de boom af te zagen zal je de boom kunnen verwijderen uit de tuin. Wij laten je in dit artikel alles zien wat je moet weten over het verwijderen van een boom bij jou in de tuin, zo weet je wat je staat te wachten.

Een tuin egaliseren om een gazon aan te leggen

Of u nu de tuin wilt egaliseren om gras in te zaaien op uw gazon of voor graszoden, uw tuin egaliseren is meestal nodig om een mooi resultaat te behalen. Op een professioneel voetbalveld zult u ook geen kuilen vinden, en na een wedstrijd worden alle kuiltjes weer netjes opgevuld. Hierbij wordt de modernste techniek ingezet voor een perfect recht resultaat. Bij Versailles ligt het gazon er op het oog ook verbluffend egaal en grasdicht bij, hoewel er geen gebruik is gemaakt van moderne machinerie. Het zal hier om handvaardig precisiewerk gegaan zijn.

Om net zo een egaal gazon te krijgen als de zonnekoning van Frankrijk is er eerst het een en ander te doen. Er moet aarde worden besteld om gaten op te vullen, eventueel is er ander materiaal nodig om de grond te verstevigen. Het vulmateriaal wordt geschept, geharkt, waterpas gemaakt en vervolgens belegd met graszoden of ingezaaid met graszaad. Bij gebruik van graszoden is er direct een nieuw grasveld aangelegd,  bij graszaad moet u natuurlijk even wachten tot het gras gegroeid is, met eventueel bij zaaien nadien. Het verschil tussen deze twee methodes zal u terugzien in de eindprijs.

De vierkante meterprijs voor graszoden ligt hoger dan bij zaaigras. Zo kost het leggen van graszoden gemiddeld ongeveer 10 euro per m2. Het inzaaien van gras zaden kost rond in verhouding minder, gemiddeld rond de 7 euro per m2. Hierbij is voorwerk nog niet inbegrepen. Het verschil in prijs zal u terugzien op de eindafrekening, zeker als het gaat om grotere oppervlakten. Bij graszoden hoeft u geen weken te wachten totdat u een mooi gazon heeft. Bij het zaaien van graszaad bent u voordeliger uit en kan u creatiever te werk gaan met bijvoorbeeld het bij zaaien van klaver of veld bloemen.

Wanneer dit is gedaan zal hij steeds verder naar de stronk van de boom toe werken. Vaak is het zo dat het bedrijf zelf het afval van de boom zal opruimen, maar dit is niet altijd het geval. Controleer dit dus even goed voordat je besluit om iemand in te schakelen. Afhankelijk van wat je graag wilt is het mogelijk om de stronk ook te laten verwijderen. Hier zullen we straks even op terug komen. Het is verstandig om een professional in te schakelen voor het verwijderen van de boom, dit gezien het feit dat er aardig wat werk wij zal komen kijken. Door te kiezen voor een professionele partij weet je zeker dat de boom op de juiste manier zal worden verwijderd.

Waarom Tuinman Concurrent

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ons bedrijf is grashelder. Geen verrassingen, alleen een mooie tuin

Een vlakke ondergrond voor de bestrating

Een tuin egaliseren voor bestrating is evengoed een bijzondere klus, waarbij er met precieze metingen en het aanbrengen van vullend materiaal een waterpasse toplaag wordt gemaakt. Vervolgens is het bestraten, in termen van het gebruiken van klinkers en het toepassen van een bepaald patroon een hele klus op zich waarbij er van te voren een plan wordt uitgedacht. Ook hier is het voorwerk een essentieel deel van de klus.

Er dient straatzand of wit zand te worden aangevoerd, deze wordt toegepast bij het leggen. Het is ook mogelijk om een onkruiddichte voegenmengsel te gebruiken, hierdoor kan er zelfs van bovenaf geen dwarrelend zaaddoosje wortel schieten. Er dient machinerie te zijn gehuurd zoals een roller of trilplaat. Vervolgens wordt er gelegd en wordt het straatwerk na bewerkt met een roller of trilplaat. Deze laatste stap is nodig om verzakkingen te voorkomen en ervoor te zorgen dat de bestrating stevig blijft liggen.

Uw tuin egaliseren voor tegelwerk

Voor tegelwerk is idem een oppervlakte nodig dat recht ligt, tenzij een binnen uw ontwerp een afhellende tegelgrond wilt, bijvoorbeeld voor waterafvoer. In bepaalde gevallen is het wenselijk om een betonvloer te storten voordat er aan betegeling wordt begonnen. Dit kan een belangrijke voorbereiding zijn als er een plan is om een constructie zoals een tuinhuis of schuur te plaatsen. Daarnaast bestaat het voorwerk eventueel uit het aanleggen van een drainagesysteem.

U kiest eerst voor een bepaald soort tegel, dit kan onder andere een keramische tegel zijn, een natuurstenen tegel of een betontegel. Elke soort vergt een bepaald soort onderhoud. Natuursteen dient altijd goed te worden bewerkt door impregnatie, anders komt er aanslag op of verweert het na verloop van tijd. Vervolgens kiest u eventueel voor een bepaald patroon, dit kan een mozaïek zijn dat compleet uniek wordt aangelegd, een tegelpatroon dat u zelf ontwerpt is ook een optie. Daarnaast zijn er standaard patronen, zoals de zwart wit tegels of een decoratief bloemenpatroon.

Werkzaamheden tuinman

Uw tuin egaliseren voor vlonders

Ook als u vlonders wilt aanleggen is het belangrijk om de tuin te egaliseren, u begint dan met het waterpas maken van de ondergrond. In principe kan de ondergrond hellend zijn voor het aanleggen van vlonders, maar deze moet dan wel recht zijn afgewerkt en voorbewerkt met steunschotten voor de fundering. Bij een bestaande tegelgrond kan er boven de bestrating een fundering worden aangebracht, bij een zachtere ondergrond zoals een grasveld of gazon worden er palen in de grond geslagen.

Een hardhouten vlonder heeft een elegante en natuurlijke uitstraling, wel kan het hout na verloop van tijd verkleuren, het kan ook gaan verweren.  Er zijn ook composiet vlonders waarbij houtvezels zijn vermengd met kunststof, deze kunnen langer meegaan zonder verkleuring, versplintering of verwering. Een composiet vlonder kost doorgaans meer dan een vlonder die alleen van hardere soorten hout is gemaakt. Hardhout gaat tussen de 15 en 25 jaar mee, composiet gaat zelfs nog langer mee.

Allereerst wordt gestart met het egaliseren, vervolgens wordt de onmisbare fundering van de vlonders gelegd. Er worden palen op ongeveer een meter diep in de grond geslagen. Vervolgens wordt er worteldoek gelegd en worden er steunbalken langs de steunpalen aangebracht. Daarboven worden dan tot slot de vlonderplanken gelegd. Deze worden vastgezet met RVS schroeven.

Stappenplan bij egaliseren van een tuin

Om een tuin te egaliseren kan iemand die handig genoeg is en wat helpende handen kan inschakelen zelf te werk gaan, hier volgen de belangrijkste stappen:

  1. Voorbereidingen treffen zoals het huren van trilplaat en rollers en alle materialen.
  2. Tuin leeghalen, afvoer van organisch en non-organisch afval, de grond vrij krijgen.
  3. Oude ondergrond tot 20 cm weggraven .
  4. Werkgebied markeren met piketpalen en metseldraad om de hoogte te bepalen.
  5. Grond ophogen met straatzand voor bestrating of tuinaarde voor het gazon en andere beplanting.
  6. De grond gelijk verdelen over het gemarkeerde oppervlak met een schep en een hark.
  7. Eventueel bij straatwerk de grond vast trillen met een trilplaat.
  8. Oppervlak licht nat maken of besproeien zonder het volledig onder water te zetten, na 24 uur kan de grond worden belegd of bewerkt.

Sterke punten van ons hoveniersbedrijf

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag

Machines huren

Door de huur van de juiste machines kan deze taak aanzienlijk beter worden uitgevoerd. Een tuin egaliseren met laser techniek om de te bereiken hoogte aan te geven is een hypermoderne oplossing die de oude piketpalen en metseldraad methode vervangt. Hoe dan ook is deze klus heel goed volgens de oude manieren te doen. In principe kan u de tuin heel goed met de hand egaliseren, en heeft u alleen een schep, een hark en een kruiwagen nodig om het opvul materiaal aan te voeren en te verspreiden. U kan de gelegde grond ook met de voet zelf aanstampen.

Een andere optie is om het heel groots aan te pakken, voordat u begint met de tuin te egaliseren huurt u een graafmachine in, een grote imposante trilmachine en een tuinwals of gazonroller. Voor straatwerk is de oude simpele methode evenwel een mogelijkheid. Als het om een bestemming voor intensief gebruik gaat kan het handig zijn om het wat grootser aan te pakken. In alle gevallen kan het, zeker als er veel oud materiaal moet worden afgevoerd, een goed idee zijn om een afvalcontainer te huren. Deze wordt op verzoek geplaatst en weer afgehaald als u een seintje geeft.

Wat kost het om een tuin te egaliseren?

De prijs per m2 voor het egaliseren van een tuin ligt gemiddeld op de 14 euro inclusief voorwerk zoals uitgraven en het ophogen van de tuin en egaliseren. Voor het terugleggen van de oude bestrating telt u daar gemiddeld 15 euro per m2 bij op. Voor het leggen van nieuwe bestrating inclusief materiaal, arbeidskosten, voorwerk en nabewerking betaalt u gemiddeld 40 euro per m2. Daarnaast wordt er ophoogzand of tuinaarde aangeleverd, waarvoor u gemiddeld 15 tot 20 euro per m3 betaald. Bij het toepassen van gebroken puin voor het opvullen betaalt u gemiddeld 75 euro per m3.

Neem contact op

24/7 bereikbaar in heel Nederland

Olivierstraat 16
2021BL Haarlem
KVK: 74321286
BTW: NL859818275B01
Telefoonnummer: 06-40125121
E-mail: info@tuinmanconcurrent.nl