Gras aanleggen kosten

Bent u benieuwd naar de kosten voor gras aanleggen? Bijvoorbeeld omdat uw oude grasmat toe is aan vervanging of omdat u een leeg nieuwbouwkavel heeft? Tuinman Concurrent heeft alle gras aanleggen kosten overzichtelijk voor u op een rij gezet. Inclusief de graszoden laten leggen prijs per m2.

Graszoden leggen prijs

De graszoden leggen prijs is afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste factor is natuurlijk de grootte van uw tuin. Hoe groter uw tuin, hoe hoger de kosten, maar hoe lager de kosten per m2! Gemiddeld kost graszoden leggen door Tuinman Concurrent tussen de € 5 – € 10 per m2.

Graszoden laten leggen prijs per m2

De makkelijkste manier om de totaalkosten te berekenen is d.m.v. een graszoden laten leggen prijs per m2. Onderstaande tabel laat in één oogopslag de kosten per m2 zien voor een nieuw gazon.

Grootte van uw gazonGraszoden leggen prijs per m2
1 – 25 m2€ 10 per m2
25 – 50 m2€ 9 per m2
50 – 75 m2€ 8 per m2
75 – 100 m2€ 7 per m2
100 – 200 m2€ 6 per m2
200+ m2€ 5 per m2

Graszoden laten leggen, verwijderen of beide

Als het om graszoden laten leggen gaat, zijn er grofweg 3 opties:

 • Graszoden laten leggen (op een leeg kavel).
 • Oude graszoden laten verwijderen (omdat u iets anders met uw grond wilt doen).
 • Graszoden laten verwijderen en nieuwe graszoden laten leggen (oude grasmatten eruit, nieuwe erin).

Graszoden laten leggen

Zoals u in de tabel hierboven hebt kunnen zien, liggen de kosten voor graszoden laten leggen tussen de € 5 en € 10 per m2. Bij een tuin van 65 m2 kost dit € 520.

Graszoden laten verwijderen

Wellicht wilt u uw oude graszoden laten verwijderen. Bijvoorbeeld omdat u tegels wilt of iets heel anders wil doen met uw stuk grond. Graszoden laten verwijderen kost gemiddeld € 3 per m2. Bij een gazon van 65 m2 wordt de totaalprijs € 195.

Graszoden laten verwijderen en nieuwe graszoden laten leggen

Soms komt het voor dat gras ernstig beschadigd is geraakt. Er zijn kale plekken ontstaan, lelijke verkleuringen of er is te intensief gebruik van gemaakt. 

Wilt u een gazon dat er weer keurig netjes bijligt? Dan kunt u Tuinman Concurrent inschakelen om uw oude graszoden te laten verwijderen en de nieuwe graszoden meteen te laten plaatsen. Zo geniet u vaak binnen 1 werkdag al van uw nieuwe gazon! De oude grasmatten (en ander groenafval) voeren wij uiteraard voor u af.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ons bedrijf is grashelder. Geen verrassingen, alleen een mooie tuin

Gras aanleggen kosten

De precieze kosten voor gras aanleggen zijn afhankelijk van een aantal factoren. De grootste factor is natuurlijk de oppervlakte van uw tuin. Maar ook onderstaande afwegingen zijn slim om te maken als u nieuwe grasmatten laat leggen.

Graszoden laten leggen of gras zaaien?

Als u flink op de kosten wilt besparen, kunt u er ook voor kiezen om gras door een hovenier te laten inzaaien. Het nadeel hiervan is wel dat u pas na langere tijd resultaat ziet. Graszoden laten leggen is dan wel een stukje duurder, maar u geniet direct van een prachtig vol gazon.

Graszoden zelf leggen of laten leggen?

Het grootste deel van de totaalprijs van graszoden leggen bestaat uit de arbeidsuren van de hovenier. Om kosten te besparen, kunt u ook zelf uw graszoden leggen. Let wel: dit is fysiek behoorlijk uitdagend werk en vraagt om de nodige ervaring. 

Ter vergelijking: zelf graszoden kopen kost tussen de € 1,65 en € 2 per m2. 

Voor een tuin van 65 m2 bent u dan € 130 kwijt (en natuurlijk uw eigen tijd om de graszoden te leggen), tegenover € 520 als u de graszoden door een hovenier laat leggen. 

Uiteraard ziet u voor dit prijsverschil ook verschil in kwaliteit:

 • Een hovenier heeft ervaring met het leggen van graszoden. Zo kan hij zeer nauwkeurig inmeten zodat u niet teveel graszoden aanschaft.
 • Een hovenier maakt de ondergrond vlak voorafgaand aan het leggen van de graszoden.
 • Na afloop drukt hij de grond aan met een wals voor een optimale groei van uw nieuwe gazon.
 • Een ervaren hovenier legt de graszoden zo netjes dat u geen naden ziet.
 • Randen worden zeer nauwkeurig afgesneden voor een strak resultaat.
 • Daarnaast weet een ervaren hovenier alles over de juiste voedingsstoffen en bemesting voor uw nieuwe gazon.
 • De tuin wordt altijd keurig netjes opgeleverd.
Gras aanleggen kosten

Overige kosten graszoden leggen

Wilt u een zo compleet mogelijk overzicht van de kosten voor graszoden leggen? Onderstaande producten en diensten zijn tevens van belang bij een nieuw gazon aanleggen.

 • Grond: ongeveer € 10 per 80 liter.
 • Mest: ongeveer € 15 per 5 kilo.
 • Groenafval opruimen en afvoeren: € 3 tot € 6,50 per 25 m2.

De beste prijs voor graszoden leggen?

Het is logisch dat u uw nieuwe graszoden wilt laten leggen tegen een zo aantrekkelijk mogelijk tarief. Deze 2 tips zijn essentieel om de kosten te drukken:

 • Vergelijk offertes! Maar let niet alleen op de prijs onderaan de streep. Kijk vooral ook even naar de voorwaarden van de verschillende hoveniers.
 • Kies voor een hovenier uit de buurt. Zo betaalt u zo min mogelijk voorrijkosten.

Sterke punten van ons hoveniersbedrijf

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag

Offerte aanvragen graszoden laten leggen

Wilt u weten wat het kost om een nieuw gazon te laten leggen door de ervaren hoveniers van Tuinman Concurrent? Vraag hieronder geheel vrijblijvend een offerte op maat aan. 

Wilt u liever eerst iemand spreken of een bezoek op locatie? Neem dan contact met ons op via de contactgegevens hieronder.

Neem contact op

24/7 bereikbaar in heel Nederland

Olivierstraat 16
2021BL Haarlem
KVK: 74321286
BTW: NL859818275B01
Telefoonnummer: 06-40125121
E-mail: info@tuinmanconcurrent.nl