Kosten tuin aan laten leggen

Een tuinaanleg om uw tuin te vernieuwen of compleet nieuw vorm te geven hoeft  qua kosten niet hoog uit te vallen. In de praktijk worden de kosten voor professionele tuinaanleg door een hovenier per m2 of per uur berekend.  Daarbij komen er kosten voor het aanleveren per m2 van het door u gewenste materiaal. Optioneel komen er kosten bij voor extra toevoegingen zoals een vijver of pergola. Het laag houden van de kosten voor tuinaanleg door zelf (deels) het werk te verrichten is natuurlijk ook mogelijk. In ieder geval is het noodzakelijk om eerst goed een plan te trekken voordat u begint.

Als u heeft vast gesteld wat uw budget voor de tuinaanleg is kan u gaan nadenken over welke elementen u wilt en kunt verwezenlijken. Wat u moet inzien is dat het hoveniers vak een eeuwenoud beroep is, dat zowel fysiek zwaar kan zijn als mentaal bevredigend.

Waarom een tuinaanleg

De natuur is mooi zoals ze is, toch kan u uw tuin net wat meer laten sprankelen met een nieuwe tuinaanleg. U kan alle kanten op om de tuin functioneler te maken, om deze beter bij uw leef wensen te laten aansluiten. Een tuin zonder onderhoud kan een uitkomst zijn voor mensen met een druk bestaan. Als u juist veel tijd in de tuin doorbrengt kan u ook eens denken aan een moestuin.

Groenbeplanting en gazon of een terras zijn uiteraard essentieel. Een patio hier, een bloembed daar, een vijver aanleggen, of een handig tuinhuisje of schuur voor al uw gereedschap erbij bouwen. U kan zelfs gaan denken aan een tuin in een bepaalde stijl, zoals een Engelse, Franse of Japanse stijl. We denken graag met u mee, in feite hoeft u voor een tuinaanleg niet veel kosten te maken.

Prijsgids

Waarom Tuinman Concurrent

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ons bedrijf is grashelder. Geen verrassingen, alleen een mooie tuin

Voorwerk en beginsituatie

Een tuin aan het water heeft altijd wat meer onderhoud nodig, zo kan de aarde aan waterkant na verloop van tijd verzakken. Zeker bij kleigrond zult u regelmatig nieuwe aarde aan de waterkant moeten storten om gaten op te vullen. Bij zachtere grondsoorten kunnen wij zorgen voor versteviging zodat er bijvoorbeeld genoeg steun is voor het plaatsen van schuttingen of een terras. Een vijver aanleggen vergt altijd gedegen voorwerk, een natuurlijke vijver is het eenvoudigst te plaatsen, een grote moderne koi vijver of zwemvijver plaatsen is een wat ingewikkeldere klus.

Het voorwerk bestaat normaal gezien uit het leeghalen van de tuin en het egaliseren van de ondergrond. Eventueel wordt er een verstevigende structuur of ondergrond aangebracht of ingegraven ter voorbereiding op het plaatsen van schuttingen, tuinhuis, schuur, etc. Vervolgens is het handig om het te gebruiken materiaal en de machinerie op locatie te hebben zodat er direct aan de slag kan worden gegaan. Eventueel kan de klus in fases worden uitgevoerd.

Materiaalkeuze

Bij een tuinaanleg met grind heeft u een vrij eenvoudige en kostenbesparende oplossing, wel dient u meestal na verloop van tijd het grind bij te vullen. Ook is het beter om eerst een folie aan te brengen onder het grind, hierdoor blijft de oppervlakte langer onderhoudsvrij. Het grind kan eventueel worden afgezet met een border om verspreiding te voorkomen.

Het aanleggen van (sier)gras, kunstgras bij tuinaanleg is evengoed vrij eenvoudig te verrichten. Er kan met grasmatten worden gewerkt Opties zijn een monocultuur van gras of het toevoegen van bijzonder gras, bloemen of klaver voor een insectvriendelijk gazon met een natuurlijke uitstraling. Daarnaast kiest u eventueel voor bepaalde groenbeplanting van kleinere planten, middelgrote tot grotere struiken en bomen.

Om tuinpaden of terrassen aan te leggen kan er gewerkt worden met keien, klinkers en tegels (keramisch, natuurlijk, beton). Er kan ook worden gewerkt met patronen. Ter voorbereiding kan er folie of onkruidmatten worden gelegd. Daarnaast kan er een beton laag worden gestort voordat er een terras wordt aangelegd.

Tuin aan laten leggen

Hoe worden de kosten voor een tuinaanleg berekend?

Als eerste zal er een ontwerp worden gemaakt voor uw tuinaanleg, kosten hiervoor variëren. De kosten voor een tuinaanleg worden berekend op grond van het soort materiaal dat u wilt plaatsen. Een indicatie voor de prijsberekening is de oppervlaktegrootte van het te bewerken deel van uw perceel. Naast materiaalkosten betaalt u bij uitbesteding van de tuinaanleg voor arbeidskosten van de uitvoerend hovenier. Deze kan al dan niet het voorwerk voor u verrichten en de klus volledig naar uw wens voltooien.

Prijsbepalende kosten bij het aan laten leggen van een tuin

In totaal komt u voor een eenvoudige tuinaanleg uit op een bedrag van ongeveer 70 euro per m2, hierbij zijn arbeids- en materiaalkosten inbegrepen. Dit bedrag kan oplopen tot 200 euro of meer per m2 bij intensieve arbeid en de keuze voor materialen in het hogere prijssegment. Kenmerkende blikvangers zoals vijvers of een pergola worden apart berekend. Aan de hand van uw budget kunnen wij met u bespreken welke materialen en welke toevoegingen kunnen worden aangebracht.

Materiaalkosten

Bij een tuinaanleg kosten bepaalde materialen meer dan andere. Grasgazonaanleg of beplanting is bijvoorbeeld minder prijzig dan tegels of klinkers leggen. De prijs is hiernaast afhankelijk van de soort beplanting die u kiest.

  • De aanleg van grasmatten/graszoden kost rond de 10 euro per m2, het nieuw laten inzaaien van gras kost rond de 7 euro per m2.
  • Het aanleggen van grind kost rond 7,50 euro per m2.
  • Het bestraten kost tussen de 50 tot 150 euro per m2.
  • Voor kleine grond bedekkende planten betaalt u gemiddeld 12 euro per m2, bij grotere bomen en struiken kan dit oplopen tot wel 30 euro per m2.

U kan met deze basisingrepen beginnen, zo hoeft u voor een tuinaanleg geen grote kosten te maken. Gras, een tuinpad en een aantal mooie planten. De prijzen hierboven zijn indicaties van wat u ongeveer kwijt bent voor een eenvoudige tuinaanleg. De uiteindelijke kosten worden in overleg en na het opnemen van de beginsituatie bepaald.

Arbeidskosten

Het aanleggen van een tuin kan een intensieve en fysiek aan strengende klus zijn. Bij uitbesteding van de tuinaanleg maakt u kosten voor de hovenier, eventueel voor de tuinarchitect ofwel ontwerper. Het uurtarief voor een hovenier is gemiddeld 40 euro, mogelijk rekent deze extra voor gecompliceerd gespecialiseerd werk. Een ontwerp laten maken voor uw tuin kost normaal tussen 200 en 350 euro.

Meer prijsvoorbeelden

Daarnaast kunnen er bij een tuinaanleg kosten worden gemaakt voor schuttingen of het sierhekwerk en voor extra’s zoals een schuur of tuinhuis, of een vijver.

  • Schuttingen kosten gemiddeld 40 tot 150 euro per m2, de prijs hangt af van het soort materiaal, de hoogte en de noodzaak van voorwerk.
  • Een tuinhuis of schuur is al aan te leveren vanaf 500 euro per stuk hoewel er modellen zijn van rond de 5000 per stuk.
  • Ook als u een vijver wilt aanleggen kan de prijs nogal uiteenlopen, een kleine vijver begint bij 150 euro, maar prijzen kunnen oplopen tot boven de 2500 euro voor koi- en zwemvijvers.

Sterke punten van ons hoveniersbedrijf

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag

Handige bespaartips

De kosten voor een tuinaanleg kan u terugverdienen als u een moestuin laat aanleggen, daarmee kan u wel honderden euro’s per jaar besparen op uw boodschappen. Wel moet u echt van groente houden en bereid zijn om regelmatig uw perken bij te houden. Dit is een geweldige optie als u kinderen heeft, zo leren zij hoe dingen groeien, hoe de natuur in z’n werk gaat. Een moestuin aanleggen in verhoogde plantenbakken is een fraaie en natuurvriendelijke methode om groenten te verbouwen.

Een zentuin aanleggen met rustig kabbelende fonteinen, Japanse bomen en een meditatieve zithoek. Een Franse tuin met een grandiose uitstraling en exact vormgegeven indeling. Een gemoedelijke Engelse tuin waar u zich fijn terug kan trekken uit de buitenwereld. Of een prachtige pergola installeren. Er is heel veel mogelijk en we denken graag met u mee.

U kan besparen op de kosten voor een tuinaanleg door zelf uw ideale tuin te ontwerpen, u bespreekt met de hovenier vervolgens wat er mogelijk is. U bespaart ook door voorwerk zoals het verwijderen van oude bestrating en beplanting zelf te verrichten. Deze materialen kan u vervolgens zelf afvoeren en storten bij uw lokale milieustraat. U kan samen met de hovenier werken in de tuin om zijn werkzaamheden te bespoedigen, bijvoorbeeld door de stenen voor de bestrating aan te geven of mee te helpen met de beplanting van bomen. Ook kan u de klus ten dele uitbesteden en de rest zelf doen.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Heeft u al in gedachten welke kant u op wilt met uw tuinaanleg? Om de kosten in overzicht te brengen kunnen wij een voorlopige offerte voor u opstellen. Hiervoor bespreken we met u wat uw wensen zijn en komen wij eventueel polshoogte nemen om in te schatten welk voorwerk en eventueel welke maatregelen er nodig zijn in uw tuin.  De kosten voor de tuinaanleg worden vervolgens in kaart gebracht op een eerste offerte.

U zult zien bij vergelijking met anderen dat wij een ruim concurrerende prijs vragen voor al onze werkzaamheden. Toch streven wij ernaar om de alle klussen vakkundig te verrichten zodat u volledig tevreden bent.

Neem contact op

24/7 bereikbaar in heel Nederland

Olivierstraat 16
2021BL Haarlem
KVK: 74321286
BTW: NL859818275B01
Telefoonnummer: 06-40125121
E-mail: info@tuinmanconcurrent.nl